Să citim Sfânta Scriptură, dar cu care carte să începem?

Un ghid de orientare pentru cei care-și doresc să citească Biblia,

dar nu știu de unde să înceapă

Așa s-a intitulat cea de-a treia întâlnire comunitară dedicată Sfintei Scripturi, care s-a desfășurat în seara zilei de 6 decembrie 2016, în aula Fericitul Anton Durcovici a Catedralei Romano-Catolice din Iași.

Părintele moderator, Iosif Antili, nu a urmărit să numească în mod concret o carte anume cu care să fie abordat textul biblic, ci a precizat importanța găsirii, de către fiecare persoană, a acelei cărți din cuprinsul Sfintei Scripturi care se pliază cel mai bine pe tipul său de personalitate, vârstă, ocupație, etc. De aici rezultă și noțiunea de „Biblie personală”care începe să fie citită având creionul și rigla în mână, subliniind pasajele care atrag atenția și făcând însemnări pe marginea textului.

Scopul citirii Sfintei Scripturi este întânirea cu Dumnezeu. Dacă, de multe ori, lectura nu are astfel de roade, este și pentru că textul este abordat într-un mod greșit. De aceea, este bine de știut că:

–          Sfânta Scriptură  nu se citește ca un roman, deși ar avea unele caracteristici ale acestui gen literar;

–          Sfânta Scriptură  nu se citește ca o carte de astronomie, deși sunt multe referințe din acest domeniu;

–          Sfânta Scriptură  nu se citește ca o carte de istorie a poporului evreu deși sunt prezentate multe aspecte legate de istoria evreilor, însă Biblia este o carte universală care vorbește despre omenire, umanitate;

–          Sfânta Scriptură  nu e magie: „merg la preot să-mi deschidă cartea” și ceea  ce este scris la pagina la care s-a deschis are o semnificație majoră pentru viața persoanei care a cerut acest lucru.

Există două căi de abordare a Bibliei: în grup și individual. Pentru fiecare dintre acestea, este necesar un ghid, adică o persoană calificată, competentă, care să însoțească studiul sau lectura.

Grupurile pot fi alcătuite în cadrul parohiei, al unei asociații,  pot fi formate din persoane care  studiază în acest domeniu (studenți), grup de familii, de tineri, etc..

Respectarea câtorva principii este foarte importantă pentru o lectură rodnică a Sfintei Scripturi:

1.       Biblia conține cuvintele lui Dumnezeu în limbajul omului;

2.       Isus Cristos este cheia de lectură a Sfintei Scripturi; fiecare pagină ne vorbește despre el, inclusiv cele din Vechiul Testament;

3.       Biblia se citește în cheia Duhului Sfânt care a inspirat scrierea sa;

4.       Biserica este păstrătoarea Sfintei Scripturi și interptetul autentic al mesajului ei.

Următoare întâlnire va fi în luna ianuarie. Urmează un început de an, ar putea fi și un început de parcurs biblic. De aceea, ne-am putea întreba: Care este pentru mine cea mai potrivită carte a Sfintei Scripturi cu care aș putea să încep să o citesc?

                                                                                                                                             Celina Romila

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.