Această întâlnire, care s-a desfăşurat la data de 4 aprilie 2016 în Aula Fericitul Anton Durcovici, a avut ca obiectiv prezentarea primei părţi a Sfintei Liturghii: procesiunea și cântecul de intrare, semnul sfintei cruci și salutul, actul penitențial, Gloria, rugăciunea zilei (colecta) şi Liturgia cuvântului.

Primul pas la care este chemat orice creștin atunci când vine la Sfânta Liturghie este acela de a intra cu inima deschisă prin poarta Bisericii, poartă care-l reprezintă pe Cristos. Aceasta reprezintă totodată pragul către Rugul aprins al Euharistiei, o taină pentru cel care crede. În acelaşi timp, intrarea pe poartă presupune lăsarea grijilor și a preocupărilor zilnice afară pentru a ne putea întâlni cu Domnul. Prima privire ar trebui să fie îndreptată către altar, simbolul prezenței lui Cristos, piatra cea vie din care izvorăște apa mântuirii și masa ospățului euharistic.

Sfânta Liturghie începe cu o procesiune ce reprezintă poporul lui Dumnezeu aflat în mișcare spre viața veșnică. Pragul către Rugul aprins al Euharistiei este format din trei trepte:

·   Salutul preotului – “Domnul să fie cu voi”

·   Milostivirea Domnului – actul penintențial prin care ne recunoaștem păcătoși

·   Preamărirea prin rugăciune – Gloria

Punctul culminant al primei părți al Sfintei Liturghii este dat de rugăciunea zilei. În cadrul acesteia, după invitația preotului de a ne ruga împreună, fiecare creștin își poate prezenta în gând intenția personală cu care a venit la Sfânta Liturghie. Apoi se continuă rugăciunea comună ce se va încheia cu “semnătura” fiecăruia spusă prin cuvântul AMIN.

Următorul pas este reprezentat de Liturgia Cuvântului la care suntem chemați să ascultăm cuvântul viu al Domnului, asemenea ucenicilor care se îndreptau spre Emaus. Lăsându-ne pătrunși în tăcere, acest Cuvânt poate deveni un eveniment pentru viața noastră și inevitabil va apărea o schimbare benefică credinței noastre.

La finalul acestei cateheze părintele Daniel ne-a propus următoarele întrebări pentru a aprofunda ideile discutate:

    1. La care dintre momentele de până acum întâmpin dificultăți în a le pătrunde înțelesul?

    2. Despre ce îmi vorbesc altarul, poarta bisericii, scaunul preotului care celebrează, amvonul?

    3. Ce element din Liturgia Cuvântului este mai hrănitor pentru credința mea?

Tineri ai parohiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.