Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 1,16.18-21.24a

„Iacob l-a avut de fiu pe Iosif, logodnicul Mariei, din care s-a născut Isus, care se numeşte Cristos. Şi naşterea lui Isus Cristos a fost aşa: Maria, mama lui, era logodită cu Iosif. Mai înainte ca să locuiască ei împreună, s-a aflat că a zămislit de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, fiind drept şi nevrând s-o facă de ocară, a voit să o lase în ascuns. Dar după ce cugetase el acestea, iată că îngerul Domnului i se arătă în vis şi-i zise: “Iosife, fiul lui David, nu te teme să o iei la tine pe Maria, logodnica ta, căci ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. Ea va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isus, căci el va mântui pe poporul său de păcate”. Trezindu-se din somn, Iosif a făcut aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului.”

 

… meditat

Prețuirea pe care Biserica o manifestă față de sfântul Iosif a fost bine reliefată când anul trecut, la 1 mai, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a dat un decret prin care a dispus ca sfântul Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria, să fie adăugat (menționat) la rugăciunile Euharistice (II, III și IV) de la sfânta Liturghie. Biserica a încercat mereu să valorifice darul și prezența sfinților, să-i propună ca model de viață creștină și ca mijlocitori pentru cei care încă lucrează la desăvârșirea lor spre patria cerească. Astăzi, sărbătorindu-l pe Patronul Bisericii Universale, suntem chemați să reevaluăm și să redescoperim în viața noastră devoțiunea față de sfinți. Mijlocirea lor este un dar al lui Dumnezeu, este o „virtute” pe care trebuie să o cultivăm zi de zi, amintindu-ne de patronii noștri: cei cărora le purtăm numele, cei cărora le sunt dedicate locașurile noastre de cult, cei care mijlocesc pentru Biserică Universală.

Deseori am fost beneficiarii unui adevăr ascuns într-o simplă și profundă expresie: Ad Iesum per Mariam – La Isus prin Maria. Am simțit că alergând la sfânta Fecioară Maria, prin mijlocirea ei puternică, ajungem mai aproape de Domnul. Această mângâiere primită prin mijlocirea Preacuratei, trebuie să vină în inima noastră și prin prezența sfântului Iosif. Trebuie să căutăm ca împreună cu Ad Iesum per Mariam, să trăim și cuvintele: Ite ad Ioseph – Mergeți la Iosif. Să punem astăzi în inima noastră aceste cuvinte. Chiar dacă ele sunt preluate din Vechiul Testament (cf. Gen 41,55: „Mergeți la Iosif și ce vă va spune el, aceea faceți!”), Biserica le folosește pentru a ne îndruma pe toți spre sfântul Iosif sărbătorit astăzi, spre cel care, la rândul său, a făcut tot ceea ce i-a poruncit îngerul Domnului.

Cuvintele îngerului care au răsunat în inima lui Iosif și cărora el le-a dat ascultare deplină, răsună astăzi pentru noi: „Nu te teme să o iei la tine pe Maria!”. Nu te teme să primești în viața ta sfinții. Nu te teme să privești și să imiți modelul de viață pe care îl oferă sfântul Iosif. Trebuie să ne înflăcărăm de această dorință de a fi asemenea lui: să-l iubim pe Dumnezeu mai presus de orice și să-i urmăm îndemnurile, plini de încredere și speranță. Ca să fim asemenea lui trebuie să avem mereu în inima noastră prezența lui Isus și a Mariei, comorile sale.

Dumnezeule atotputernic, care ai binevoit să încredinţezi ocrotirii fidele a sfântului Iosif începutul misterelor mântuirii, dă Bisericii tale harul ca, prin mijlocirea lui, să le păstreze cu credinţă şi să lucreze cu râvnă pentru împlinirea lor în neamul omenesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.