Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 6,7-15

„În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: „Când vă rugaţi, nu spuneţi vorbe multe ca păgânii. Ei îşi închipuie că datorită vorbăriei lor vor fi ascultaţi. Aşadar, nu faceţi ca ei, căci ştie Tatăl vostru de ce aveţi nevoie, mai înainte de a-i cere. Voi deci aşa să vă rugaţi: Tatăl nostru, care eşti în ceruri, sfinţească-se numele tău; vie împărăţia ta; facă-se voia ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne mântuieşte de Cel Rău. Căci dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi pe voi vă va ierta Tatăl vostru din ceruri. Dar dacă voi nu iertaţi oamenilor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre.”

 

… meditat

Spunea cineva odată: „rugăciunea îți dă acces la înţelepciunea lui Dumnezeu şi la resursele Lui” și așa este dacă ne gândim mai bine. Sf. Paul ne îndeamnă în scrisoarea către Romani: „Stăruiţi în rugăciune”. Trebuie să recunoaștem că depindem în toate de Dumnezeu și trebuie să ne raportăm lui mereu și trebuie să învățăm să facem bine acest exercițiu.

Se spune că un soldat din al Doilea Război Mondial a fost găsit strecurându-se înapoi la cazarma dintr-o pădure din apropiere. Adus înaintea comandantului şef şi acuzat că a fost un laș și un tradător, s-a scuzat spunând că s-a dus numai să se roage.

Şeful comandant l-a întrebat: “Ai obiceiul să te rogi mereu?” “Da, domnule”, a răspuns el. “Atunci pune-te în genunchi şi roagă-te acum”, a tunat ofiţerul, “căci niciodată nu ai avut mai multă nevoie de rugăciune ca acum când viața îți este pusă pe balanță!” Soldatul a îngenuncheat şi s-a rugat cu atâta fervoare că ofiţerul a strigat: “Destul, poți pleca, te cred! Dacă nu ai fi fost atât de des la pregătire, nu te-ai fi descurcat atât de bine la test”.

Rugăciunea nu este ca o roată de rezervă. Nu o poți lăsa pur și simplu în portbagaj şi să te aştepţi să fie eficientă când ai nevoie de ea. Trebuie să „stăruieşti în rugăciune”. Cu alte cuvinte, stai în permanentă legătură cu Dumnezeu. Răspunsurile pe care le cauţi le poţi găsi pe genunchi.

Astăzi Isus Cristos ne învață o rugăciune ce cuprinde toate dimensiunile ființei noastre: relația noastră cu Dumnezeu (Tatăl Nostru care ești în ceruri, sfințească-se numele tău…); relația noastră cu ființa proprie, grija pe care trebuie s-o avem pentru trup și pentru suflet (…pâinea noastră…dă-ne-o…astăzi, şi ne iartă nouă greşelile…şi nu ne duce pe noi în ispită…); relația noastră cu aproapele (…şi noi iertăm greşiţilor noștri…) Din nefericire, noi am banalizat această rugăciune ieşită din gura lui Dumnezeu şi îndreptată spre urechile lui Dumnezeu: o spunem des, în serie, din obişnuinţă, din rutină, fără atenţie, fără să ne dăm seama ce spunem.

În acest timp sfânt să ne deschidem și noi inima pentru cuvântul lui Dumnezeu și să învățăm să ne rugăm cu mai multă fervoare, cu mai multă atenție, trăind ceea ce rostim. Astfel rugăciunea va fi rodnică și va spori binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noastră și a semenilor.

Doamne, priveşte spre noi, slujitorii tăi, şi dă-ne harul, ca minţile noastre, curăţate prin înfrânarea simţurilor, să te caute pe tine cu toată ardoarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.