Cuvântul Domnului

…ascultat

Matei 25,31-46

„În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: „Când va veni Fiul Omului în slava sa, împreună cu toţi îngerii, se va aşeza pe tronul său de mărire. Înaintea lui vor fi adunate toate popoarele, dar el îi va despărţi pe unii de alţii, aşa cum desparte păstorul oile de capre, şi va pune oile la dreapta sa, iar caprele la stânga sa. Atunci împăratul va spune celor de la dreapta sa: «Veniţi, binecuvântaţii Tatălui meu, primiţi ca moştenire împărăţia pregătită pentru voi de la întemeierea lumii; căci am fost flămând şi voi mi-aţi dat să mănânc; am fost însetat şi voi mi-aţi dat să beau; am fost străin şi voi m-aţi primit; am fost gol şi voi m-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi voi m-aţi vizitat; am fost în închisoare şi voi aţi venit la mine».

Atunci cei drepţi vor răspunde: «Doamne, când te-am văzut noi flămând şi ţi-am dat să mănânci? Sau însetat şi ţi-am dat să bei? Sau când te-am văzut noi străin şi te-am primit? Sau gol şi te-am îmbrăcat? Sau când te-am văzut bolnav sau în închisoare şi am venit la tine?» Împăratul le va răspunde: «Vă spun adevărul: ori de câte ori aţi făcut acestea unuia dintre aceştia mici, care sunt fraţii mei, mie mi-aţi făcut». Apoi va spune celor din stânga: «Plecaţi de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic, pregătit diavolului şi îngerilor săi! Căci am fost flămând şi voi nu mi-aţi dat să mănânc, am fost însetat şi voi nu mi-aţi dat să beau; am fost străin şi voi nu m-aţi primit; am fost gol şi voi nu m-aţi îmbrăcat; am fost bolnav şi în închisoare şi voi nu m-aţi vizitat». Atunci îi vor răspunde şi ei: «Doamne, când te-am văzut noi flămând, însetat, străin, gol, bolnav sau în închisoare şi nu ţi-am slujit?» El le va răspunde: «Vă spun adevărul: Ori de câte ori nu aţi făcut acestea unuia dintre aceştia mici, care sunt fraţii mei, mie numi-aţi făcut». Şi vor merge aceştia în osânda veşnică, iar drepţii în viaţa veşnică».”

 

… meditat

Ați fost vreodată în criză de timp  încercînd să  încheiați un plover cu mulți  nasturi și după ce ați încheiat ultimul nasture să constatați că aceștia nu erau încheiati corect? Și ce s-a întâmplat de fapt în acele momente? Ați  greșit la primul nasture! N-ați încheiat primul nasture la locul potrivit, iar toți ceilalți nasturi au fost încheiați în locașuri greșite, dând  impresia că sunt în locașul cel bun.

Această situație este un bun exemplu și pentru experiențele vieții. Isus Cristos a subliniat acest adevăr în Predica de pe Munte, spunînd: „Cautați mai  întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate aceste lucruri vi  se vor da pe deasupra”!

Dacă nu punem pe prim plan Împarația lui Dumnezeu și nu facem din iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele o prioritate a vieții noastre, toate celelalte lucruri, la fel ca  nasturii de la plover, vor fi în locașuri greșite.

Este impresionant în evanghelie modul în care Cristos ne împinge spre caritate. Să-l iubim în persoana celor de lângă noi. Cristos se identifică cu cei săraci, se identifică cu toţi cei nevoiaşi: „Mie mi-aţi dat să mănânc…, mie mi-aţi dat să beau…, pe mine m-aţi îmbrăcat…, pe mine m-aţi primit…” sau, dimpotrivă: „Mie nu mi-aţi dat să mănânc…, nu mi-aţi dat să beau…, nu aţi venit… ”.

Este o enormă surpriză, chiar şi pentru cei drepţi: „Când te-am văzut flămând şi ţi-am dat de mâncare? Ori de câte ori aţi făcut acestea unuia dintre aceşti mici, care sunt fraţii mei, mie mi-aţi făcut”.

Aici nu e vorba doar de dreptate, ci de adevărată caritate, de împlinirea binelui, de a merge în întâmpinarea celor nevoiaşi pentru că Judecata Finală e făcută și pe baza păcatelor de omisiune. A ignora ocaziile de a face binele, de a ajuta, de a-l întări pe cel care suferă este un păcat. Cei care s-au comportat astfel nu au avut conştiinţa că au făcut răul: nu l-au văzut pe aproapele care era în nevoie. Au fost drepţi până la un punct, dar nu s-au gândit să facă un serviciu, să facă o bucurie. Şi când nu i-au acordat ajutor celui care îl aştepta, lui Isus însuşi nu i-au acordat. Să-i cerem Domnului să ne dea dimensiunea divină a carităţii. Când căutăm să-i ajutăm pe cei săraci, nu numai săracii de bunuri materiale, dar pe cei ce au nevoie de atenţie, de mângâiere, de înţelegere, să conștientizăm ca de fapt pe Isus însuşi îl iubim.

Dumnezeul dragostei; ajută-mă să-ți ofer primul loc în viața mea, ca  toate celelalte lucruri să fie la locul potrivit și în ordine corectă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.