În seara zilei de 15 iunie 2011, într-o atmosferă deosebită, în prezența PS Petru Gherghel, a părintelui paroh Iosif Dorcu și a unui public extrem de avizat, a avut loc un concert Mozart, sub bagheta maestrului Michael Beck, susținut de corurile: Auferstehungskirche din Landshut Germania și Gaedonia din Sibiu.

Concertul a fost acompaniat cu multă dăruire de Orchestra de cameră a Universității de Arte „George Enescu” din Iași.

 

În deschiderea concertului cele două coruri au interpretat Missa Brevis în DO major. A fost doar încălzirea, pentru că, o dată cu începerea Requiemului, Catedrala a început să vibreze.

Acordurile extrem de grave, cântul, rugăciunea, strigătul spre Dumnezeu, acceptarea suferinței, împăcarea cu sine și cu semenii, descoperirea sensului vieții – toate acestea s-au împletit, rând pe rând, pe toată durata interpretării.

Maestrul Michael Beck a dirijat și a cântat împreună cu coriștii, dar și cu cei patru soliști: soprana Maria – Adriana Mihai, altista Cosmina Șerban, tenorul Ovidiu Cozma și basul Mircea Bucescu.

S-a întâmplat, la un moment dat, cu o precizie matematică aș putea spune, că la sfârșitul unei părți clopotele au început să bată de Angelus. Era ora 20.00. Domnul Beck s-a oprit, a înălțat privirea, și-a împreunat mâinile și, într-o tăcere aproape absolută, toți cei prezenți s-au rugat câteva momente. Dangătul clopotului era vocea Domnului care se întâlnea cu toate inimile prezente în Catedrală și deschise prezenței divine. A fost momentul de grație al concertului.

Așadar, muzică și tăcere, tăcere și rugăciune. Requiemul răscolește, tulbură, înalță și sensibilizează sufletul și inima. El este capabil să dăruiască omului modern, aflat într-o continuă alergare, clipe de răgaz, de rugăciune, de bucurie.

La sfârșitul concertului, episcopul nostru Petru Gherghel a mulțumit celor două coruri și orchestrei, dar și maestrului Beck, care a cântat în urmă cu ceva vreme și în Italia, în prezența Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea.

Concertul s-a sfârșit în aplauzele prelungite ale celor prezenți, dar momentele sale vor fi retrăite multă vreme în inima și în sufletul meu. Mulțumim Domnului pentru acest mare dar primit: acela de a-l reîntâlni prin frumusețea muzicii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.