Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 125 de tineri din 9 parohii care aparţin zonei Iaşi au luat parte la Întâlnirea Zonală a Acţiunii Catolice a Tinerilor care a avut loc la Catedrala Romano – Catolică “Sf. Fecioară Maria Regina”. Tinerii au venit, însoţiţi de preoţii vicari, cu un mare entuziasm care se putea citi pe feţele lor.

În sunete de chitară şi de tamburină a debutat ziua cu o rugăciune şi un cântec, iar apoi au fost prezentate cele trei motive ale întâlnirii: aprofundarea mesajului Papei Benedict al XVI-lea pentru ZMT 2011, comemorarea morţii Papei Ioan Paul al II-lea şi beatificarea sa în ziua de 1 mai 2011, care coincide cu Ziua Tinerilor din Dieceza de Iaşi de la Butea.

Tema ZMT, „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă”, a fost prezentata de Pr. Felix Roca într-o mică cateheză ce a avut loc înaintea Sf. Liturghii de la ora 11, liturghie animată de tinerii prezenţi. În mesajul său, papa Benedict ne invita să-l căutăm pe Dumnezeu şi să participăm în număr cât mai mare la Madrid, la acest eveniment aşa de important pentru Biserica din Europa şi pentru Biserica universală. El ne oferă exemplul căutării Sfântului Augustin care ne spune că toţi avem “amprenta” Tatălui ceresc în noi şi vom ajunge să trăim fericiţi doar dacă îl primim pe Dumnezeu în viaţa noastră.

 

O altă idee prezentată a fost aceea că în gândirea omului modern relaţia cu divinitatea trebuie să fie privată, însă acest lucru nu demonstrează credinţa noastră, ci o “amnezie” în cultură. Valorile creştine sunt de fapt valori ale lumii universale şi, de aceea, Sfântul Părinte ne prezintă trei orientări care sunt puse în evidenţă de tema ZMT. Mai întâi trebuie să fim “înrădăcinaţi în Cristos” asemenea unui pom cu rădăcini adânci, iar seva pe care o luăm trebuie să fie reprezentată de Sfânta Scriptură şi de ceea ce ne învaţă Biserica. Totodată, e necesar ca viaţa noastră să aibă o temelie solidă, să fim “întemeiaţi în Cristos”, să ne clădim viaţa pe o stâncă vie. Sensul vieţii noastre trebuie dat de “civilizaţia iubirii” prin intensificarea trăirii credinţei şi prin deschiderea la dialog permanent cu Dumnezeu care este singurul ce ne arată “calea autentică”.

În cadrul predicii de la Sfânta Liturghie, Pr. Felix a pus accentul pe modul nostru de a ne raporta la Dumnezeu şi pe faptul că noi trebuie să ne educăm cum să ne rugăm. Este important ca noi, asemenea vameşului din parabolă, să ne recunoaştem limitele, slăbiciunea şi necesitatea ajutorului Tatălui. Cu toate acestea, de multe ori suntem asemenea fariseului care se crede auto suficient, întâlnindu-se pe sine în faţa Creatorului, în loc să îl întâlnească pe Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie a urmat prânzul din pacheţelele proprii şi ne-am împărţit în grupuri pentru a aprofunda mesajul papei Benedict. Apoi, a urmat programul artistic în cadrul căruia fiecare parohie a prezentat fie un dans, o scenetă sau o poezie, toate legate de beatificarea papei Ioan Paul al II-lea sau de mesajul ZMT.

La sfârşitul zilei, i-am mulţumit Domnului prin rugăciune şi cântec pentru darul acestei întâlniri care a fost o adevărată sărbătoare pentru că în centrul ei a fost întâlnirea cu Isus Cristos, cel care este la temelia vieţii noastre de credinţă.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.