Recunoaşte-ţi creştinule, demnitatea ta! Familie, devino ceea ce eşti!

Sfinţiile voastre, 
Dragi şi iubiţi credincioşi, dragi familii,

Timpul ce ne pregăteşte pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului este un timp sfânt, o fericită trăire sufletească pentru orice creştin şi un moment de profundă reînnoire sufletească.

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, cu iubirea sa părintească, ne cheamă anul acesta, în mesajul său pentru Postul Mare, să redescoperim marele dar pe care ni l-a făcut şi ni-l face Dumnezeu, prin Isus Cristos, care ne-a răscumpărat prin moartea sa pe cruce, prin învierea sa glorioasă şi, prin baia Botezului, ne-a ales să fim membri ai Bisericii şi fii ai săi.

Ne-am învrednicit să ne bucurăm de milostivirea lui Dumnezeu, devenind părtaşi ai morţii şi învierii sale, care şterge păcatul şi ne permite să trăim în mod gratuit în propria noastră existenţă „acea atitudine care este în Cristos Isus”, aşa cum ne îndeamnă Sfântul Părinte făcând referinţă la cuvintele sfântului Paul din Scrisoarea către Filipeni (Fil 2,5).

Prin sfântul Botez se realizează în noi o întâlnire cu Cristos, care dă formă întregii noastre existenţe creştine şi ne cheamă la o convertire sinceră, până la obţinerea staturii adulte a lui Cristos.

Botezul este pentru creştin poarta de intrare în economia harului, ce se dezvoltă şi creşte necontenit prin celelalte taine şi sacramente oferite de însuşi Mântuitorul nostru.

Din lecturile sfinte pe care Biserica ni le propune în acest timp, prin rugăciunile şi practicile de cult tradiţionale, ca şi prin diferitele cateheze ce se propun în diferitele momente ale Postului Mare, descoperim tot mai mult misterul iubirii divine, misterul crucii, prin care am fost răscumpăraţi şi introduşi în împărăţia cea nouă, capabili de a deveni asemenea lui, trecuţi prin moarte la viaţa cea nouă, la adevărata şi veşnica fericire.

Sfântul Părinte, oferindu-ne gândurile şi mesajul său pentru acest timp sfânt, vrea cu adevărat să ne întâlnim personal cu Cristos, ne invită la un drum de iubire, dăruire şi credinţă, capabil să ne poarte alături de el în împărăţia sa, ne invită să nu uităm marea demnitate cu care ne-a învrednicit prin taină sfântă a Botezului şi a celorlalte sacramente.

Sfinţiile voastre, dragi credincioşii, dragi familii creştine,

Viaţa, pe care ne-o oferă însuşi Dumnezeu şi pe care ne-o asigură Domnul nostru Isus Cristos, este un dar ceresc, ce cuprinde diferite trepte şi ne însoţeşte necontenit de la naştere până la mormânt.

Descoperind şi preţuind Botezul nostru, punem bazele întregului nostru itinerar de credinţă.

Harul lui Dumnezeu, care s-a revărsat în sufletele noastre prin Duhul Sfânt, ne inspiră grijă continuă faţă de toate momentele vieţii creştine şi ne solicită o adevărată şi profundă preţuire faţă de celelalte sacramente, daruri, făcute de acelaşi Isus.

Fiind angajaţi în anul pastoral, dedicat familiei şi Căsătoriei creştine, suntem chemaţi să redescoperim taina familiei bazate pe sacramentul Căsătoriei creştine, care a fost confirmată drept imagine a legământului lui Dumnezeu cu omul.

Dumnezeu îi alege pe oameni, colaboratorii săi, pentru continuarea vieţii pe pământ şi le încredinţează marea misiune de a face vie fără încetare imaginea sa pe pământ.

Suntem bucuroşi ca, prin rugăciuni, meditaţii, predici, cateheze şi conferinţe, să descoperim, în acest timp al Postului Mare, demnitatea creştină de care se bucură oamenii, demnitatea de fii ai lui Dumnezeu prin Botez precum şi chemarea de a fi colaboratori ai săi şi continuatori ai vieţii pe pământ prin familie, bazată pe Căsătoria creştină.

Acest lucru îl vom putea pătrunde mai bine, dacă mereu ne vom îndrepta spre Cristos şi ne vom strădui să contemplăm misterul crucii, prin care devenim conformi cu viaţa lui Cristos. Postul, rugăciunile, jertfele şi toate actele de pietate creştină ne vor ajuta să înţelege mai uşor vocaţia noastră de creştini.

În lumina acestor adevăruri meditate şi trăite vom putea descoperi şi marea demnitatea a familiei, chemarea sacramentală a Căsătoriei şi rolul pe care-l au părinţii la viaţa şi creşterea familiei umane.

Viitorul omenirii depinde de înţelegerea demnităţii omului, a vocaţiei sale creştine, a rolului şi menirii familiei.

Privind la Cristos, contemplându-l, urmându-l pe calea jertfei şi a iubirii, vom înţelege chemarea Bisericii la convertire, la o viaţă nouă şi la o nouă imagine a familiei creştine.

Tuturor păstorilor, credincioşilor, familiilor şi oamenilor de bunăvoinţă, un timp binecuvântat al Postului Mare, o sfântă înnoire în familie şi o fericită sărbătorire a sfintei Învierii.

Petru Gherghel, episcop de Iaşi

sursa: vezi aici


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.