În seara zilei de luni, 25 aprilie 2015, a fost organizat un moment special  de comuniune pentru familiile şi tinerii care au dorit să înceapă săptămâna printr-o activitate de îmbogăţire şi revitalizare spirituală şi umană. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul catehezei lunare pentru familii, la iniţiativa părintelui Eugen Robu, propunând ca temă de discuţie modalităţile prin care putem fi „sare” pentru Domnul şi pentru propria familie. Invitată specială a fost doamna Adina Turdean, consilier creştin de cuplu şi familie.

Pornind de la tema propusă „Să fii sare pentru Domnul şi familia ta!”, întreaga cateheză a fost alcătuită din două părţi centrate pe relaţia dintre om şi Creator, respectiv, soţ – soţie. Încercând să răspundem la întrebarea: De ce Dumnezeu ne îndeamnă să fim „sarea pământului”?, am dorit să identificăm calităţile şi proprietăţile sării. Deşi este un aliment ieftin şi, prin urmare, poate fi considerat lipsit de valoare, sarea este cea care „dă gust”, fiind esenţială şi de nelipsit în viaţa de zi cu zi. Asemenea sării, creştinul este chemat să transmită tuturor bucuria prezenţei Domnului şi să îşi exprime setea faţă de Cristos. Sarea are şi proprietăţi terapeutice – deşi ustură, aplicată pe răni, ea vindecă şi dezinfectează, împiedicând dezvoltarea bacteriilor. Utilizarea ei se extinde şi la aspecte mai practice ale vieţii de zi cu zi: la conservarea alimentelor sau la scoaterea petelor persistente de pe lenjerie; pe timp de iarnă, sarea este folosită la topirea zăpezii şi a gheţii. Sarea este, aşadar, un „ingredient” accesibil tuturor, înzestrat cu o multitudine de proprietăţi menite să îmbunătăţească calitatea vieţii. Tot aşa acţionează şi iubirea: trăită şi aplicată cu regularitate şi fără măsură, ea contribuie considerabil la crearea armoniei, a echilibrului şi a bucuriei în viaţa de creştin, atât în cadrul familiei, cât şi a Bisericii. Iubirea topeşte inimile „îngheţate” şi menţine vie speranţa în dificultăţile vieţii. Ea creează un mediu cald şi armonios, necesar dezvoltării familiilor creştine.

Şi pentru a înţelege mai bine ce  înseamnă să fii sare pentru soţul  sau soţia ta, doamna Turdean a explicat în cea de-a doua parte a catehezei semnificaţia acronimului SARE. „Ingredientele” de care orice soţie ar trebui să se folosească pentru a avea o familie fericită sunt: sensibilitatea, afecţiunea, respectul şi entuziasmul. O femeie sensibilă nu este aceea care izbucneşte foarte repede în lacrimi când se confruntă cu diverse probleme, ci aceea care vine în întâmpinarea soţului încercând să-l sprijine şi să-l înţeleagă, dând dovadă de iubire şi afecţiune. Respectul este esenţial în satisfacerea relaţiei de cuplu şi, împreună cu entuziasmul, reprezintă un punct cheie al legăturii afective dintre soţi. Gândul că soţul este darul lui Dumnezeu pentru o femeie constituie piatra de temelie a oricărei familii. La rândul său, bărbatul trebuie să dea dovadă de sensibiliate şi iubire, ambiţie şi afirmare, responsabilitate şi empatie. Iubirea este „motorul” unei relaţii. Potrivit lui Gary Chapman există 5 limbaje ale iubirii: cuvintele rostite, gesturile, timpul petrecut cu persoana iubită, darurile şi serviciile. Aşadar, este foarte important ca ambii parteneri să manifeste acelaşi limbaj al iubirii; spre exemplu, o femeie a cărei nevoie principală este aceea de afecţiune, se poate simţi neiubită, în ciuda daptului că este copleşită cu daruri şi atenţii din partea soţului. Iubirea nu este un sentiment; ea este o decizie luată în fiecare zi, o acţiune a cărei forţă poate pune întreg universul în mişcare; iubirea este dăruire inepuizabilă şi nu pretinde răsplată. Ea poate fi manifestată printr-o gamă largă de gesturi şi acţiuni, prin cuvinte simple şi binevoitoare, mici atenţii, cadouri, acţiuni practice în întreţinerea casei. Bărbatul nu are voie să uite că o femeie este asemenea unei flori ce trebuie „udată” în permanenţă; femeia are nevoie să fie ascultată şi sprijinită, aşa cum bărbatul trebuie să se simtă respectat şi apreciat.

Să fim, aşadar, „sare” în familiile noastre! Să exersăm zilnic iubirea, respectul, empatia şi sprijinul reciproc, bazându-ne pe ajutorul Tatălui Ceresc şi să construim familii fericite!

                                                                                                            Ana Dănculesei

*

Fotografii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.