Cuvântul Domnului

…ascultat

Ioan 5,1-3a.5-16

„Fiind o sărbătoare a iudeilor, Isus s-a urcat la Ierusalim. În Ierusalim, lângă Poarta Oilor este un bazin, numit în evreieşte Betsaida, care are cinci pridvoare. În pridvoarele acestea zăceau o mulţime de bolnavi: orbi, şchiopi, paralitici. Acolo se afla şi un om care era bolnav de treizeci şi opt de ani. Isus, când l-a văzut zăcând, ştiind că este bolnav de multă vreme, i-a zis: „Vrei să te vindeci?” Bolnavul i-a răspuns: „Doamne, n-am pe nimeni să mă cufunde în piscină când se mişcă apa; şi, până ajung eu, coboară altul înaintea mea”.
Isus i-a zis: „Scoală-te, ia-ţi targa şi umblă”. Îndată omul acela s-a făcut sănătos, şi-a luat targa şi umbla. Ziua aceea era o zi de sâmbătă. Iudeii ziceau deci celui ce fusese vindecat: „Este sâmbătă; nu-ţi este îngăduit să-ţi duci targa”. El le-a răspuns: „Cel care m-a făcut sănătos mi-a zis: Ia-ţi targa şi umblă”. Ei l-au întrebat: „Cine este omul acela care ţi-a zis: Ia-ţi targa şi umblă?” Dar cel vindecat nu ştia cine este, căci Isus se îndepărtase de mulţimea care era în locul acela. Isus l-a întâlnit după aceea în templu şi i-a zis: „Iată că te-ai vindecat; de acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu ţi se întâmple ceva mai rău”. Omul acela s-a dus şi a spus iudeilor că Isus este acela care îl vindecase. De aceea, iudeii au început să-l prigonească pe Isus, fiindcă săvârşea aceste lucruri în zi de sâmbătă.”

 

… meditat

Numărul mare de bolnavi ne cam sperie şi pe noi, atmosfera acestora e înspăimântătoare. Printre aceştia oare nu ne aflăm şi noi? Nu suntem orbi, şchiopi, paralitici ci suntem bolnavi din cauza păcatului, suferim de inimă: boli ale inimii: invidia, duşmănia, ura, minciuna, toate aceste boli duc spre stop-cardiac. Cristos vine azi la noi şi ne întreabă: vrei să te vindeci? Totul depinde de voinţa ta! Isus nu acţionează fără Da-ul tău conştient! Vindecarea nu îi este impusă nici unui om! Scoală-te, ia-ţi targa şi umblă! Sunt cei trei paşi după vindecare! Scoală-te, ridică-te, in acel om bolnav se produce trasformarea intr-un om nou. În ridicarea omului există deci un indiciu simbolic al învierii spirituale şi trupeşti la viaţa nouă! Şi aici Isus solicită omului şi de aceea pronunţă o poruncă, scoală-te! Abia ascultarea de această poruncă împlineşte vindecarea! Omul vindecat umblă cu targa pentru a da mărturie şi celorlalţi că a fost bolnav şi a fost vindecat. Curajul acestui om trebuie să-l avem şi noi! După ce obţinem vindecarea, iertarea, dezlegarea, să dăm mărturie despre credinţa noastră, despre bunătatea şi milostivirea lui Dumnezeu. Pentru mine cine este Isus? Poate fi un frate, un prieten, sau poate nu am auzit, sau poate nu-l cunoaştem! Pentru un bolnav Isus vindecătorul, Isus este mântuitorul, Isus este totul! Isus nu doar că l-a vindecat de suferinţă, ci la şi învăţat că iubirea faţă de aproapele şi facerea de bine sunt mai presus de sâmbătă, că vindecarea sufletului este mai importantă decât ceea a trupului, că omul vindecat are obligaţia de a se îngriji, de a ocroti binele pentru a nu păţi ceva mai rău. Dacă omul va continua să păcătuiască ce se poate întâmpla? Dar ce poate fi mai rău decât 38 de ani de boală, singur, fără prieteni şi dacă se mai adaugă şi păcatul atunci vine blestemul veşnic, osândirea.

Voi nădăjdui în Domnul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.