Cuvântul Domnului

…ascultat

Lc 5,27-32

„În acel timp, trecând prin faţa unui punct vamal, Isus a văzut un vameş, cu numele de Levi, şezând la masa lui de lucru, şi i-a zis: „Urmează-mă!” Iar vameşul, lăsând totul, s-a ridicat şi a mers după Isus. Levi a făcut un ospăţ mare în casa lui, în cinstea lui Isus; mulţime mare de vameşi şi alţi oaspeţi şedeau cu ei la masă. Dar fariseii şi cărturarii, care erau de partea lor, murmurau zicând către ucenicii lui: „Pentru ce mâncaţi şi beţi împreună cu vameşii şi păcătoşii?” Isus a luat cuvântul şi le-a zis: „Nu cei sănătoşi au trebuinţă de medic, ci cei bolnavi. N-am venit să chem la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi.”

… meditat

Foarte mulţi oameni se vor pierde, pentru că sunt (sau așa cred) prea buni; sunt prea bine crescuţi, prea drepţi, prea cumsecade, prea oneşti, pentru a avea nevoie de un Mântuitor!

Dar nu este bine dacă oamenii sunt cinstiţi, drepţi şi prietenoşi? Desigur! Bine ar fi dacă s-ar găsi cât mai mulți oameni care să trăiască aceste valori din toată inima. Aceste calităţi nu sunt rele în sine, din contră; dar a te baza pe aceste calităţi, fără a avea viaţă nouă din Dumnezeu, înseamnă independenţă şi voinţă proprie. Toate lucrurile capătă valoare doar în Domnul.

Cele mai frumoase persoane pe care le-am cunoscut, spunea Dr. Elisabeth Kubler Ross (1926 – 2004) sunt acelea care știu ce înseamnă înfrângerile, suferința, pierderile, și care și-au găsit drumul lor spre a ieși din întuneric. Astfel de persoane au o sensibilitate aparte, și înțeleg viața, și înțeleg iubirea. Persoanele frumoase sunt frumoase nu din întâmplare, sunt frumoase pentru că au știut să devină frumoase.” Isus ne cunoaște egoismul, slăbiciunea, greșelile … și ce e curios, El se apleacă spre mizeria noastă ca să ne ajute să căpătăm o nouă strălucire, ne cheamă să dăm valoare tuturor acțiunilor vieții noastre. Evanghelia de astăzi ne amintește că toți oamenii de bunăvoință îl pot întâlni pe Cristos. Levi cel care se ocupa cu perceperea impozitelor, a devenit apostolul Matei. Chemarea lui Cristos și răspunsul pe care l-a dat au făcut posibilă această tansformare. Întâlnirea cu Cristos presupune ascultarea glasului său și răspunsul afirmativ la iubirea sa. Care a fost răspunsul lui Matei? A lăsat preocupările lui josnice, l-a urmat pe Cristos și mai mult, a dorit ca prietenii lui să fie părtași la această bucuria sa nou descoperită. Detașarea și caritatea arată respect față de Cristos și față de aproapele. Întâlnirea mea cu Cristos se dezvăluie în detașare și în iubire?

Dumnezeule atotputernic şi veşnic, priveşte cu îndurare la slăbiciunea noastră şi ocroteşte-ne întinzând peste noi braţul puterii tale. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.