Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 24,37-44

foto3„În acel timp Isus le spuse: «Cum a fost în zilele lui Noe, tot aşa va fi venirea Fiului Omului: căci, cum era în zilele dinaintea potopului când oamenii mâncau şi beau, se însurau şi se măritau, până în ziua în care Noe a intrat în arcă şi nu şi-au dat seama până când a venit potopul şi i-a luat pe toţi, tot aşa va fi şi venirea Fiului Omului. Atunci vor fi doi pe câmp: unul va fi luat, iar celălalt va fi lăsat;

două vor măcina la moară: una va fi luată, iar cealaltă, lăsată. Vegheaţi, aşadar, căci nu ştiţi în ce zi vine stăpânul vostru. Dar aceasta s-o ştiţi: dacă ar şti stăpânul casei la ce oră vine hoţul, ar veghea şi nu ar lăsa să i se spargă casa. De aceea fiţi şi voi gata, pentru că Fiul Omului vine în ceasul la care nu vă gândiţi. »”

 

…meditat

Timpul Adventului este timpul liturgic al aşteptării. Suntem chemaţi să intrăm în “timpul lui Dumnezeu”, astfel încât ritmii timpilor umani, timpul cronologic, să devină timpul mântuirii, un timp favorabil pentru că este locuit veşnic de Dumnezeu.
Dar există o mare tentaţie asupra căreia ne avertizează Isus: în timpul vieţii, după ce am primit credinţa şi iubirea lui Dumnezeu, există riscul de a le pierde. Aşadar, Isus ne propune imaginea – plină de forţă – a hoţului care vine pe nepregătite. Un avertisment pentru cei care, scuzându-se cu neştiinţa asupra venirii, trăiesc ca generaţia lui Noe, ignorând complet Evanghelia.
Frazele “mâncau şi beau”, “se însurau şi se măritau”, arată rutina liniştită şi superficială a vieţii oamenilor în activităţile lor cele mai banale, fără a se lăsa neliniştiţi de evenimentul care se apropia; lipsa de atenţie care i-a absorbit a însemnat înnecarea lor. Timpul aşteptării este timp de vigilenţă constantă.

Aceasta este caracteristica principală a credinciosului: “Care este specificul creştinului?” Să vegheze zi de zi, ceas de ceas, ştiind că “în ceasul în care nu ne aşteptăm, Domnul vine” (Sf. Vasile).
Toate acestea le înţeleseseră primele comunităţi creştine care trăiau în credinţa venirii lui Cristos şi cu siguranţa reîntoarcerii Lui. Domnul a venit deja şi a murit pentru noi, dar istoria pare că se derulează la fel ca înainte: încă există nedreptate, abuzuri, uitarea lui Dumnezeu, păcatul. Modul creştin original de a trăi este comportamentul de vigilenţă, de aşteptare şi implicare. A veghea nu înseamnă a ne închide în noi înşine, ci a ne deschide spre a ne încredinţa lui Dumnezeu.

Trezeşte în noi, Tată, voinţa de a merge în întâmpinarea lui Cristos cu fapte bune. Dăruieşte-ne harul de a ne lăsa cu adevărat pătrunşi de harul tău, iar voinţa noastră să fie trezită de venirea ta. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.