A mai trecut un an din viaţa noastră… Şi, privind în urmă, încercăm să facem o retrospectivă pentru a vedea ce a însemnat acest an pentru noi, ce a adus bun, ce a adus rău, cum ne-a schimbat…

Oare am fost omul care mi-am propus să fiu? Oare am evoluat? Oare mi-am împlinit măcar o parte din vise? Oare am trăit frumos?

Sunt, faţă în faţă cu mine. Sincer. Şi mă întreb dacă acest an care a trecut, mi-a adus mai multă maturitate, mai multă înţelepciune, mai multă răbdare, mai multă bunătate…

 

Mi-am respectat, oare, toate promisiunile faţă de Dumnezeu, față de alţii şi faţă de mine? M-am respectat pe mine? Am reuşit să însemn ceva bun în viaţa celor din jurul meu, aşa cum mi-am dorit? Am făcut suficiente bucurii oamenilor din viaţa mea?

Ce am câştigat şi ce am pierdut? Câte dorinţe şi câte sentimente mi-am reprimat?

Ce oameni au intrat în viaţa mea şi cine a plecat? Iar cei care au plecat, de ce au ales aşa? Am făcut ceva ca să-i opresc? Iar cei care fac parte din viaţa mea ce prioritate au? Chiar merită acea prioritate?

Privind în urmă n-am putea să nu avem regrete. Avem. Pentru că nu am învăţat atât cât trebuia. Pentru că am vorbit mai mult decât am ascultat, am primit mai mult decât am dăruit, am greşit mai mult decât am iertat, am judecat mai mult decât am cunoscut, am reproşat mai mult decât am înţeles, ne-am îndepărtat mai mult decât ne-am apropiat şi, poate că am rănit mai mult decât am mângâiat…

Nu am iubit destul, nu am căutat şi mai mult apropierea de oameni, nu am avut destulă răbdare, nu am acordat destulă credibilitate şi nici destule şanse… Poate că nu ne-am purtat mereu echitabil…

Bucurii? Da! Sunt sigur că fiecare dintre noi a  avut un an și cu momente care i-au tăiat respiraţia, care l-au făcut să tremure de emoţie, care i-au dat aripi, care l-au făcut să plângă de fericire. Un an plin cu de toate. Cu lucruri bune și cu lucruri mai puțin bune. Dar care, odată încheiate, pot fi surse importante de învățare. Este important să evaluăm permanent ceea ce ni se întâmplă și să învățăm din asta. Personal, cred că avem mai mult de învățat din dificultăți și eșecuri, decât din succes(e) și reușite.

Anul care tocmai a venit este continuarea firească a anului care a trecut. Ceea ce suntem acum, în prezent s-a construit pas cu pas de-a lungul fiecărui an din viața noastră. În acest nou an ne putem continua planurile începute, dar și experimenta ceea ce poate altădată ni se părea imposibil.

Acum la începutul unui nou an, gândurile noastre se îndreaptă, firesc, spre ce anume ne dorim de la acest an: să fim mai inspirați în alegerile noastre; să fim mai aproape de Dumnezeu; să fim mai motivați și perseverenți în drumul către visurile personale;  să avem mai multă răbdare în atingerea acestora; armonie și echilibru pentru a ne bucura de tot ceea ce ne oferă viața; un strop mai mult de înțelepciune.

Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze și acest nou an pe care ni l-a oferit în dar, pentru ca să-l trăim cât mai bine și astfel să devină mai frumos și mai rodnic!

LA MULȚI ANI BINECUVANTAȚI DE DOMNUL!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.