episcopul martir anton durcovici

Astăzi, 10 decembrie 2011, se împlinesc 60 de ani de moartea episcopului nostru de Iaşi, PS Anton Durcovici. Păstorul Diecezei de Iaşi, ep. Petru Gherghel, a redactat cu această ocazie o scrisoare pastorală pe care a trimis-o tuturor preoţilor şi credincioşilor din dieceză, prin care îi invită pe toţi să înalţe spre Dumnezeu rugăciuni fierbinţi pentru ca vrednicul episcop Anton Durcovici, mort în temniţa de la Sighet, să fie cât mai curând beatificat.

Prezentăm în continuare o parte din această scrisoare în care episcopul Petru Gherghel evocă actul eroic al episcopului martir:

Se împlinesc anul acesta 60 de ani de la clipa supremă a jertfirii episcopului Anton Durcovici, când, urcat pe crucea din capătul de sus al ţării, în izolarea din teribila închisoare din Sighetu Marmaţiei, a repetat cu maestrul său: „S-a săvârşit! În mâinile tale, Părinte, încredinţez sufletul meu”.

Figura sa, credinţa şi iubirea sa, fermitatea şi curajul său se impun ca un mare rod al binecuvântării cerului pentru noi şi ca o frumoasă jertfă de iubire pentru noi, poporul său şi turma sa credincioasă.

A iscălit iubirea sa cu sângele său vărsat din iubire.

Întreaga Dieceză de Iaşi, împreună cu Arhidieceza de Bucureşti şi cu comunitatea din Bad Deutsch-Altenburg, în Austria, localitatea de unde a pornit spre meleagurile noastre, ridică în aceste zile din decembrie spre ceruri un sfânt prinos de rugăciuni recunoscătoare pentru tot ce am primit de la Dumnezeu prin el şi prin jertfa sa iubitoare. Trăim, aşadar, cele nouă zile comemorative ca pe o perioadă sfântă de amintiri, de înălţări sufleteşti, de pioase clipe de admiraţie şi împărtăşiri spirituale, cu dorinţa fierbinte să dobândim de la Dumnezeu Tatăl, stăpânul istoriei, de la Isus, păstorul cel mare, şi de la Duhul Sfânt, Duh dătător de daruri, recunoaşterea sfinţeniei sale şi a declarării de martir şi sfânt al Bisericii noastre.” (PS Petru Gherghel: Jertfă din iubire)

Îi invităm şi noi din inimă pe toţi credincioşii să se unească în rugăciune pentru ca episcopul nostru Anton Durcovici să se bucure cât mai curând în Biserică de cinstea care i se cuvine!

Rugăciune pentru obţinerea beatificării slujitorului lui Dumnezeu, episcopul dr. Anton Durcovici

Atotputernice Dumnezeule, în providenţa ta sfântă, tu l-ai chemat pe vrednicul Anton Durcovici să fie slujitorul altarului tău şi i-ai dăruit harul să conducă cu prudenţă şi prin exemplu de viaţă sfântă pe mulţi seminarişti la preoţie, iar ca episcop de Iaşi, să-şi întărească turma în anii grei ai prigoanei prin fermitatea credinţei sale. Tu l-ai ales să fie un păstor, care să-şi dea viaţa pentru oile sale. Te rugăm, prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, căreia el i-a consacrat întreaga dieceză, fă ca sfinţenia vieţii şi tăria martiriului său să strălucească mereu înaintea noastră în Biserică, pentru ca el să fie cât mai curând beatificat, spre cinstirea Bisericii întregi şi spre binecuvântarea poporului român. Prin Cristos Domnul Nostru. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.