Atmosfera!
La prima vedere, nu există nici o legătură între textele biblice pe care Biserica ni le propune în această duminică spre reflecţie. M-am întrebat ce anume ar putea face legătura între pasajul din Faptele Apostolilor, cel din Scrisoarea sfântului apostol Petru şi cele din urmă recomandări pe care le dă Isus prietenilor săi după Cina cea de Taină. Într-un final am găsit ceva comun. Nu este un cuvânt, o idee sau o faptă, ci mai degrabă o atmosferă. Care este deci atmosfera? Cea a unui mare proces pe care „lumea” i l-a făcut lui Cristos şi primilor săi discipoli. În definitiv, este procesul intentat lui Dumnezeu încă din primele zile ale lumii. Este un proces care continuă şi astăzi.
Un mare proces!
Într-adevăr, ura şi violenţa care s-au dezlănţuit împotriva lui Cristos nu s-au termină odată cu moartea sa. Ele s-au reaprins din nou, în primul rând împotriva unor apostoli, mai ales împotriva lui Petru şi a lui Ioan, dar apoi împotriva întregii comunităţi primare odată cu lapidarea lui Ştefan. Ştefan, unul dintre „cei şapte” bărbaţi aleşi pentru a-i ajuta pe apostoli în munca lor, era un intelectual . Discutând cu autorităţile religioase din Ierusalim, el are ultimul cuvânt. De asemenea, este dus la moarte după un proces fals şi incomplet. În aceste condiţii, persecuţia se dezlănţuie împotriva tuturor creştinilor, iar aceştia se împrăştie prin toate oraşele şi satele din Palestina. Astfel Filip, unul dintre însoţitorii lui Ştefan, ajunge în Samaria, unde începe să-l predice pe Cristos. În urma predicii sale foarte mulţi primesc Botezul şi devin creştini. Acesta este rezultatul primei persecuţii: o extindere a creştinismului.
Apostolul Petru, care în acele momente i-a sfătuit pe creştinii din Ierusalim să fugă din calea persecuţiei, a scris, câţiva ani mai târziu, acestor comunităţi „împrăştiate” în toată Asia Mică. Pasajul din această primă scrisoare este semnificativ, iar dacă aveţi timp, vă sfătuiesc să citiţi această scrisoare întreagă: veţi observa că ea se situează într-o perioadă de persecuţie generală, într-un context în care creştinii nu sunt scutiţi de critici, de ridiculizări, de grele procesele, de denunţări. În acest amplu proces intentat creştinilor, Petru le recomandă creştinilor să fie „ gata oricând să daţi răspuns potrivit celor care vă întreabă despre nădejdea voastră„ , chiar şi atunci când alţii vorbesc de rău purtarea lor.
Avocatul nostru!
Cristos i-a prevenit pe prietenii săi: ura pe care „lumea” a arătat-o împotriva Maestrului se va răsfrânge şi asupra discipolilor. Prin urmare, la Cina cea de Taină, adresându-le ultimele recomandări, el face apel la un „proces” de care nu trebuie să le fie frică, deoarece Tatăl le va trimite un avocat, un alt Apărător, Duhul adevărul. Profundei ignoranţe a „lumii”, el opune clarviziunea ucenicilor: ei îl văd pe Cristos cel viu. Şi pentru a întări încrederea lor şi a-i asigura în acest sens, el le promite că va stabili cu ei aceeaşi legătură care-l uneşte de Tatăl: „ În ziua aceea veţi recunoaşte că eu sunt în Tatăl meu, că voi sunteţi în mine şi eu în voi„. Noi vom fi una. Această intimitate este fundamentul siguranţei noastre.
Un proces, acuzatori şi acuzaţi, Cristos si noi, si un Apărător. Cuvântul grecesc Paraclet are mai multe înţelesuri. El desemnează, în primul rând, avocatul, apărătorul, dar poate însemna, de asemenea, şi Mângâietorul. În această atmosferă a procesului, acuzatorii sunt cei pe care sfântul Ioan îi numeşte în Evanghelie în mod generic prin termenul „lumea”. Aceştia sunt oamenii stăpâniţi de duhul răului, care îl refuză pe Dumnezeu. În capitolul 12 din Apocalipsă, este şarpele cel vechi, „cel numit Diavol şi Satana, înşelător al lumii întregi” , care este acuzatorul.
Încă de la începutul istoriei, el este acuzatorul lui Dumnezeu, făcând să se creadă că Dumnezeu este violenţă pentru oameni, că el nu vrea decât o ascultare servilă, privându-i pe oameni de libertate: acesta a fost primul proces. Avea să urmeze apoi procesul cu Isus, când Satana, aşa cum spune Evanghelia după Ioan „a pus în inima lui Iuda gândul de a-l vinde” . Şi încă o dată, în aceeaşi Evanghelie, Isus subliniază că oamenii sunt manipulaţi de Satana! În sfârşit, procesul a continuat cu procesul ucenicilor şi continuă astăzi cu noi toţi…
Procesul continuă şi astăzi…
În acest proces, Mângâietorul, Avocatul nostru, este Duhul adevărului. El este cel care se opune spiritului minciunii personificat de Satana. Avocatul nostru a respins minciuna de la început despre Dumnezeu. Nu, Dumnezeu nu este cel pe care vechiul şarpe îl prezenta ca cel care ne fură libertatea, setea de viaţă, dorinţa noastră de fericire fără limite. El este Viaţa şi vrea ca noi să putem trăi din plin, o viaţă în întregime umană, în întregime adultă. El respinge, de asemenea, minciuna despre om în această lume de rivalităţi, de ideologii criminale, în care sunt persecutaţi şi trimişi la moarte cei slabi şi neajutoraţi. Duhul adevărului spune în intimul fiinţei noastre adevărul despre om şi despre Dumnezeu. Desigur, nu totul este terminat. Noi nu cunoaştem încă adevărul complet. Dar Duhul adevărului ne ajută să descoperim treptat tot adevărul. Credinţa este această deschidere spre nou care ne conduce spre adevăr, privind spre Dumnezeu şi spre oameni, fraţii noştri.
Chiar şi astăzi procesul continuă. Evident, dacă nu vom privi mai departe decât propria noastră fiinţă, dacă vom accepta cu uşurinţă moduri de gândire şi de trăire comune, atunci e posibil să nu ne simţim parte dintr-un astfel de proces. Dar dacă credinţa noastră ne conduce spre adevăr prin cuvintele şi faptele noastre, atunci vom fi catalogaţi ca fiind diferiţi. Şi nu este totdeauna uşor să fiii catalogat ca diferit. „Nu vă speriaţi dacă lumea vă urăşte„, ne aminteşte Isus. El este acolo, alături de noi, în noi… Apărătorul! E posibil ca alţii să râdă de noi, să ne dispreţuiască sau chiar să ne calomnieze… Dar Apărătorul ne va da totdeauna puterea necesară pentru a merge mai departe cu încredere spre acea noutate a adevărului pe care Dumnezeu ne-o descoperă.