Ziua de duminică, 1 mai, va rămâne o amintire frumoasă pentru mulţi dintre noi care am participat la un eveniment înălţător.

Din 1992 în fiecare an o cruce măreaţă ne adună pe noi tinerii din toată dieceza pentru a petrece o zi în jurul ei. Anul acesta întâlnirea a avut loc la Butea (judeţul Iaşi) unde au venit într-un gând peste 3000 de tineri.

Din parohia Adormirea Maicii Domnului din Iaşi am pornit spre Butea duminică, dis de dimineaţă, îmbarcaţi într-un autocar plin ochi de tineri entuziaşti. Pe drum, care nu a fost prea lung (aproximativ 1 oră), am pus la punct ultimele detalii, am învăţat imnul compus de câţiva tineri talentaţi de la noi din parohie şi am cântat diferite cântece într-o atmosferă specifică tinerilor.

Ajunşi la destinaţie, am pornit în procesiune de la marginea satului, unde a oprit autocarul, până la biserica din centrul localităţii. Satul era gătit de sărbătoare, era forfotă mare căci aşteptau atâţia oaspeţi… Am intrat în curtea bisericii unde a fost amenajat spaţiul pentru liturghie şi ne-am poziţionat în primele rânduri pentru a fi cât mai aproape de altar. Programul a început cu un moment de cateheză ţinut de Pr. Felix Roca (responsabilul Oficiului pentru pastoraţia tinerilor) care ne-a introdus în tema zilei – “Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă” (cf. Col 2,7). A urmat pregătirea cântecelor pentru sfânta liturghie.

Înainte de începerea celebrării liturgice am vizionat câteva filmuleţe cu Fericitul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea care a fost beatificat la Roma în Piaţa Sfântul Petru de către succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea. În momentul în care a fost rostită formula de beatificare şi a fost dezvelită icoana Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea toţi tinerii adunaţi am aplaudat minute în şir emoţionaţi de acest eveniment căci a fost un Papă iubit de toţi tinerii, şi nu numai, un Papă al tinerilor.

Sfânta liturghie a fost prezidată de Preasfinţitul Petru Gherghel, de Episcopul Auxiliar Aurel Percă, care a ţinut şi o scurtă omilie, şi de Episcopul Dieter Geerlings (Germania).  Acest moment a fost punctual central al zilei în care toţi ne-am strâns în jurul lui Cristos jertfit pentru noi. Liturghia a fost un moment plin de har căci rugăciunile şi cântările entuziaste s-au înalţat într-un cor la ceruri din sufletele pline de viaţă ale  atâtor tineri. La sfârşitul celebrării noi tinerii de la catedrală am primit cu mare bucurie vestea că crucea ne va fi încredinţată şi că o putem păstra timp de un an de zile la noi în parohie.

După liturghie ne-am bucurat de ospitalitatea localnicilor care ne-au servit cu o porţie de sarmale şi o felie de cozonac. A urmat momentul artistic în care tinerii din Butea, dar şi din alte parohii au pregătit dansuri, cântece, piese de teatru ş.a. Tinereţea şi-a spus cuvântul şi în aceste clipe căci partea artistică s-a extins şi în afara scenei unde mulţi tineri au învârtit o horă şi au bătătorit pământul din curtea bisericii.

După toate acestea ziua s-a încheiat cu binecuvântarea dată de Preasfinţitul Petru Gherghel tinerii întorcându-se la casele lor plini de lumină şi cu o credinţă mai puternică. Cu atât mai bucuroşi ne-am întors noi tinerii din Iaşi căci am adus cu noi crucea pe care am aşezat-o la loc de cinste în catedrala noastră.

Această zi a avut o încărcătură emoţională puternică, căci ne-am simţit ca fraţii atâţia tineri din diferite locuri ale diecezei. Comuniunea care se creează îţi dă speranţă, elan în credinţă şi te transformă, te face să te întorci un alt om între ceilalţi oameni. Ziua petrecută la Butea a fost şi un exemplu de urmat pentru anii ce vor urma, având în vedere că anul următor va trebui să organizăm această zi la Iaşi. Vom avea bucuria de a primi la catedrală nu doar tineri din dieceza de Iaşi, ci din toată ţara pentru că la anul, în luna iulie, ziua diecezană a tinerilor va coincide cu ziua naţională a tinerilor. Va fi un moment unic pe care niciun tânăr nu ar trebui să-l piardă deoarece doar cel ce participă la un astfel de moment înţelege cu adevărat ce înseamnă o întâlnire a tinerilor.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru harurile pe care ni le oferă prin astfel de ocazii şi pentru faptul că ne ajută să ne trăim tinereţea în jurul crucii care ne face tari în credinţă.

 

Pentru mai multe fotografii de la eveniment, vizitaţi Album foto…


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.