În perioada 27 martie – 2 aprilie 2017, în parohia catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, Iaşi, a avut loc „Săptămâna familiei”.

Cum poate astăzi o familie, supusă la atâtea provocări şi ispite inerente vieții, să rămână totuși unită, asemenea unei stânci în mijlocul valurilor mării? Există vreo șansă ca ea să supraviețuiască, fără să cadă în ruină?

Sfânta Scriptură şi Tradiţia Bisericii ne propun reguli, porunci, legi şi orânduiri, dar mai ales modele. Iar cel mai de seamă model biblic al familiei creștine este chiar familia lui Isus.

Plecând de la aceste principii, pr. Felician Tiba, directorului Oficiului pentru Familii, în fiecare seară, în cadrul sfintei Liturghii, prin predicile tematice speciale, a creionat harta şi tabloul familiei creştine.

Punctul de pornire a fost omul, splendoarea creaţiei, pe care Dumnezeu l-a creat şi l-a vrut bărbat şi femeie. Prin bărbat şi femeie se constituie familia, „visul” lui Dumnezeu. Isus, acceptat în familie, aduce bucurie deplină. Care este rolul familiei în Biserică? A fost tema abordată de părintele predicator vineri. Familia, fiind celula de bază a societăţii şi a Bisericii, are şi multe provocări. În sfârşit, familia este prin excelenţă, laboratorul iubirii.

Marţi seară, după sfânta Liturghie, a avut loc o conferinţă cu titlul: „Arta de a iubi în chemarea la viaţa de familie”, ţinută de d-na Eugenia Dămătăr, colaboratoare principală a Oficiului Diecezan pentru Familii.

Vineri, mai multe familii din parohie au condus devoţiunea „Calea Sfintei Cruci”, purtând crucea Mântuitorului la cele 15 staţiuni din catedrală şi proclamând texte meditative cu învăţături privind viaţa de familie.

Tinerii au fost ţinta directă a unei predici adaptate pentru ei, părintele indicând anumite piste morale de alegere a partenerului de viaţă şi punctând importanţa perioadei de cunoaştere dinainte de căsătorie.

Duminică, la încheierea acestui itinerar spiritual, PS Aurel Percă, în cadrul cuvântului de mulţumire, a precizat că părintele Felician este un apostol neobosit al familiei în dieceza noastră şi nu numai.

Îi mulțumim Domnului pentru acest timp de har în comunitatea noastră parohială.

Pr. Cristian Bîrnat

Album foto:

Liturghia de încheiere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.