Anul familiei şi al căsătoriei creştine s-a deschis la Iaşi duminică, 28 noiembrie, printr-o sfântă Liturghie solemnă celebrată de PS Petru Gherghel împreună cu PS Aurel Percă şi cu mai mulţi preoţi de la Catedrală. Înainte de sfânta Liturghie a avut loc primirea icoanei Maicii Domnului de la Cacica adusă în pelerinaj la Iaşi.

Încă de la ora 10.30 puteau fi văzuţi în curtea Bisericii credincioşi de toate vârstele, unii vizibil emoţionaţi, care aşteptau sosirea icoanei de la Cacica.

„De 20 de ani merg în fiecare an la Cacica pentru a mă ruga Mamei noastre. Acum vine ea la noi. E un moment unic.” Au fost cuvintele pe care le-a mărturisit un credincios care aştepta plin de emoţii momentul întâlnirii cu Maica Domnului de la Cacica.

La ora 10.45 a sosit şi momentul mult aşteptat. Patru credincioşi, cu eşarfe la piept pe care scria „Ave Maria”, au luat icoana şi au aşezat-o în faţa credincioşilor. A fost momentul în care credincioşii prezenţi în faţa catedralei au început să aplaude. Preasfinţitul Petru Gherghel a fost primul care a salutat-o pe Mama noastră cerească adresându-i salutul de Bun venit! în mijlocul nostru. A urmat procesiunea până în biserică şi discursurile ţinute de părintele Romuald Bulai, rectorul Sanctuarului de la Cacica, şi de către părintele paroh şi decan Iosif Dorcu.

La predică, PS Petru a vorbit despre aşteptarea Mariei care trebuie să devină şi aşteptarea noastră specifică timpului Adventului. După cum Maria a acceptat planul pe care Dumnezeu i l-a încredinţat, la fel şi noi trebuie să colaborăm cu el, acceptând planul pe care el în are şi cu fiecare dintre noi. Maria, bucurându-se de un loc deosebit la dreapta lui Dumnezeu, mijloceşte pentru fiecare dintre noi… În mod special, Preasfinţitul i-a invitat pe credincioşi să îi ceară ajutorul Mariei pentru familiile noastre: „Îndrăznim să o numim mama noastră, să-i încredinţăm ei Biserica noastră locală, pe păstorii ei în misiunea lor, dar mai ales îi prezentăm ei toate mamele şi toate familiile oraşului nostru, ale întregii dieceze, precum şi ale ţării noastre. Dorim să se simtă cât mai fericită şi cât mai darnică şi generoasă faţă de toţi, bine ştiind că se află în ţara noastră, ţară care a fost definită de marele papă, slujitorul lui Dumnezeu, Ioan Paul al II-lea, grădina ei, grădina Maicii Domnului.”

După încheierea Liturghiei, începând cu ora 14.00, a urmat recitarea sfântului Rozariu complet (cele 20 de mistere). La ora 16.00 s-a celebrat Liturghia tinerilor, iar după încheierea ei, tinerii s-au oprit pentru o oră de rugăciune mariană.

Icoana Mariei va rămâne în catedrala noastră până sâmbătă seara, fiind programate să vină în pelerinaj până atunci parohiile din Iaşi şi din împrejurimi, dar şi congregaţiile prezente în Iaşi.

„Dumnezeule, de la care provine orice paternitate în cer şi pe pământ, Tată care eşti iubire şi viaţă, fă ca harul tău să conducă gândurile şi faptele soţilor pentru binele familiilor proprii şi al tuturor familiilor din lume.

Fă ca tinerele generaţii să afle în familie un sprijin puternic pentru viaţa lor şi pentru maturizarea lor în iubire şi adevăr.

Fă ca iubirea, întărită de harul sacramentului Căsătoriei, să se arate mai puternică decât orice slăbiciune şi decât orice criză, prin care de multe ori trec familiile noastre.

În sfârşit, te implorăm, prin mijlocirea Sfintei Familii de la Nazaret, ca Biserica, în mijlocul tuturor popoarelor pământului, să-şi poată îndeplini misiunea ei în familie şi prin familie. Căci Tu eşti viaţa, adevărul şi iubirea, în unire cu Fiul tău şi cu Duhul Sfânt.” (Ioan Paul II-lea)

 

Pentru a vedea mai multe imagini de la eveniment, intrati aici…….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.