Biblia pe care o am pe birou – şi pe care o răsfoiesc din când în când – are pe prima pagină acest nume: Bartolomeu Valeriu Anania, fiind o versiune “diortosită după Septuaginta, redactată şi adnotată de Arhiepiscopul Clujului, sprijint de numeroase alte osteneli“.
Această trudă scripturistică şi multe alte lucrări spirituale şi culturale legate de viaţa marelui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, mă îndeamnă să înalţ şi eu o rugăciune pentru odihna veşnică a Preasfinţiei Sale, care ieri, 31 ianuarie 2011, a plecat spre viaţa veşnică.
IPS Bartolomeu Valeriu Anania (n. 18 martie 1921, comuna Glăvile, judeţul Vâlcea; d. 31 ianuarie 2011, Cluj-Napoca), a fost un scriitor şi cleric ortodox român. Din 1993 şi până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului (până în 2005 în cadrul Mitropoliei Ardealului). În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Mai multe despre Preasfinţia Sa se pot citi pe www.wikipedia.org, de unde am preluat informaţiile de mai sus şi de unde aş vrea să mai adaug, pentru deschiderea apetitului, doar atât:
Onoruri pe care le-a primit IPS Bartolomeu Anania:
– Preşedinte de onoare al Fundaţiei “Nicolae Steinhard” (1993);
– Membru de onoare al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca (1993);
– Premiul special pentru volumul “Din spumele mării”, la Salonul de carte din Oradea (1995);
– Senator de onoare şi membru al Marelui Senat al Universităţii Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1996);
– Premiul “Cartea anului”, pentru volumul “Din spumele mării”, la Salonul naţional de carte din Cluj-Napoca (1996);
– Marele Premiu pentru poezie al Festivalului internaţional de poezie “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (mai 1999);
– Diploma şi medalia Academiei de Artă, Cultură şi Istorie din Brazilia (mai 2000);
– De la Preşedinţia României, Medalia Comemorativă “150 de ani de la naşterea lui “Mihai Eminescu” şi Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Mare Cruce (2000);
– Premiul pentru Opera Omnia, al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj (martie 2001) ş.a.
De asemenea, IPS Bartolomeu i-au fost decernate titlurile de Doctor Honoris Causa al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1 iunie 2001), al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca (7 iulie 2001);
“Cetăţean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca (25 ianuarie 1996);
“Cetăţean de onoare” al municipiului Bistriţa (martie 2001).
“Cetăţean de onoare” al municipiului Dej;
Cetăţean de Onoare al comunei Vad /2005.
Pentru activitatea sa ecleziastică a fost distins cu: Crucea Patriarhală – Bucureşti, Ordinul Sfântului Mormânt al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel al Patriarhiei Antiohiei. Începând cu data de 22 noiembrie 2010 este Membru de Onoare al Academiei Române. Etc.
Odihna veşnică dă-i-o lui, Doamne, şi lumina cea fără de sfârşit să-i strălucească lui.
Să se odihnească în pace prin mila lui Dumnezeu. Amin