Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 1,18-24

Naşterea lui Isus Cristos însă a fost astfel: mama lui, Maria, era logodită cu Iosif. Mai înainte ca ei să fi fost împreună, ea s-a aflat însărcinată prin puterea Duhului Sfânt. Iosif, soţul ei, fiind drept şi nevoind s-o denunţe, s-a hotărât să o lase în ascuns. După ce cugetase el acestea, iată că un înger al Domnului i-a apărut în vis, spunându-i: „Iosif, fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria, soţia ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale”. Toate acestea s-au petrecut ca să se împlinească ceea ce fusese spus de Domnul prin profetul care zice: Iată, fecioara va zămisli şi va naşte un fiu şi îi vor pune numele Emanuel, care înseamnă: Dumnezeu-cu-noi. Trezindu-se din somn, Iosif a făcut după cum i-a poruncit îngerul Domnului: a luat-o la sine pe soţia lui şi nu a cunoscut-o înainte ca ea să fi născut un fiu. Şi i-a pus numele Isus.

…meditat

O dulce istorie de iubire ce risca să devină o pagină de cronică neagră: o fată săracă risca să fie târâtă în tribunal sau să fie pusă în faţa opiniei publice – dacă nu ar fi fost un logodnic drept şi curajos ca Iosif – sau să fie abandonată de iubitul ei, nu din suspiciune faţă de Maria, dar din respect faţă de Dumnezeu.

Evanghelia de ieri se sfârşea cu o afirmaţie: Iosif era soţul Mariei, din care s-a născut Isus, cel numit Cristos. Rămâne de explicat cum poate fi Isus considerat descendentul lui David, dacă s-a născut din Maria şi nu din Iosif, care era de descendenţă davidică. Dumnezeu însuşi a rezolvat cazul, sugerându-i lui Iosif să o primească pe Maria în casa lui şi să recunoască fiul în mod legal, asumându-şi rolul de părinte adoptiv. Aşadar, Isus este Fiul lui Dumnezeu şi al Mariei. Iosif, în descrierea lui Matei, este definit “drept” deoarece este disponibil şi gata să adere la Dumnezeu şi la planul Său necunoscut. El este încurajat de înger să ia la el pe Maria şi pe copil, dându-i numele de Isus care înseamnă “Dumnezeu cu noi”.
Iosif, tâplar umil, este ajutat de Dumnezeu să înţeleagă că este un mic, dar crucial pasaj al unui drum, care, plecând de la Abraham, trecând prin David, ajunge la el, ultima etapă a venirii lui Mesia atât de aşteptat.

O Dumnezeule Atotputernic, care ai vrut să încredinţezi începuturile mântuirii noastre ocrotirii Sfântului Iosif, prin mijlocirea lui, ajută Biserica să coopereze în mod fidel la împlinirea operei de mântuire. Amin.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.