Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 4,18-22

„În acel timp, Isus, umblând de-a lungul Mării Galileii, a văzut doi fraţi: pe Simon, numit Petru, şi pe Andrei, fratele lui, aruncând năvodul în mare, căci erau pescari, şi le-a spus: „Veniţi după mine şi vă voi face pescari de oameni!” Iar ei, părăsind îndată năvoadele, l-au urmat. Plecând de acolo, a văzut alţi doi fraţi, pe Iacob, fiul lui Zebedeu, şi pe Ioan, fratele lui, în barcă, împreună cu Zebedeu, tatăl lor, reparându-şi năvoadele, şi i-a chemat. Iar ei, părăsind îndată barca şi pe tatăl lor, l-au urmat.”

…meditat

Fragmentul evanghelic de astăzi ne readuce la începutul ministerului public al lui Isus. Părăsind Nazaretul, El merge să locuiască în Cafarnaum.
El este atent în a chema în jurul Lui câţiva discipoli, cărora le va da o atenţie deosebită pentru că îi doreşte ca urmaşi şi mărturisitori ai Săi. Chemarea este personală şi implică o relaţie personală cu Isus. Iubirea pentru El, care se exprimă prin urechi care ascultă, ochi care privesc, picioare care urmează, mâini care ating, gură care gustă şi inimă care cântă, este centrul creştinismului.
Ceea ce impresionează în povestirea evanghelică este chemarea perechilor de fraţi, pentru că Fiul cheamă la fraternitate. Sunt două chemări: pe lângă prima, este mereu încă una, adresată fiecăruia dintre noi. Cei doi discipoli vor deveni “pescari de oameni”.
Andrei, împreună cu fratele său Simon, este unul dintre primii care dau ascultare chemării lui Isus şi îl urmează cu promptitudine. Matei subliniază promptitudinea răspunsului: “Iar ei, părăsind îndată năvoadele, l-au urmat.”
Au abandonat totul: propria familie, năvoadele, barca şi meseria lor. Şi au facut-o nu cu tristeţe şi regrete, ci cu bucurie! A-l urma pe Isus este realizarea omului: încetează fuga de Dumnezeu şi începe întoarcerea. Il urmezi pe cel pe care îl iubeşti şi devii cel pe care îl iubeşti!
“Urmăresc să-l cuceresc aşa cum am fost şi eu cucerit de Cristos Isus”, afirma Sf. Paul (Fil 3, 12). Credinţa înseamnă a fi îndrăgostit de Isus, aşa cum şi el este de mine, pentru a trăi ca şi El, chiar în El, în reciprocitatea iubirii.
Pentru realizarea acestui mare ideal este necesar să răspundem cu promptitudine la chemarea Sa. Fericirea omului constă în a se lăsa pătruns de acea privire şi a porni la drum, molipsindu-i şi pe ceilalţi cu bucuria descoperirii sensului celui mai profund al vieţii.

Doamne, călăuzeşte paşii mei pe calea păcii, pentru ca eu să pot da mărturie despre Tine pe drumurile acestei lumi. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.