Cuvântul Domnului

…ascultat

 

Mt 11,11-15

Adevăr vă spun, nu s-a ridicat, dintre cei născuţi din femeie, unul mai mare decât Ioan Botezătorul. Însă cel mai mic din împărăţia cerurilor este mai mare decât el. Din zilele lui Ioan Botezătorul şi până acum, împărăţia cerurilor este asaltată cu violenţă şi cei violenţi o iau prin forţă. Căci toţi profeţii şi Legea au profeţit până la Ioan şi, dacă vreţi să admiteţi, el este Ilie care trebuie să vină. Cine are urechi, să asculte!

 

…meditat

Ne surprind cuvintele lui Isus, care îl prezintă pe Ioan Botezătorul ca fiind cel mai mare dintre cei născuţi din femeie, iar în acelaşi timp, declară că cel mai mic din Împărăţia cerurilor este mai mare decât el. Ioan aparţine timpului de pregătire, în timp ce cei mici la care se referă Evanghelia văd deja lumina împărăţiei lui Dumnezeu.
Bogăţia vieţii şi a prosperităţii care prin Isaia este doar promisă, prin Isus şi prin realizarea împărăţiei lui îşi găseşte împlinirea deplină.
Isus a răsturnat criteriile de măreţie ale acestei lumi. Apostolilor, care se întrebau oare care dintre ei este mai mare, Isus le spune: „Regii popoarelor domină peste ele, iar cei care-şi exercită autoritatea asupra lor sunt numiţi binefăcători. Însă voi nu faceţi aşa, dar cel mai mare dintre voi să devină ca cel mai tânăr, iar cel care conduce, ca cel care slujeşte. Căci cine este mai mare: cel care stă la masă sau cel care serveşte? Oare nu cel care stă la masă? Însă eu sunt în mijlocul vostru ca unul care slujeşte” (Lc 22,25-27).
Iată-l identificat, cel mai mic din împărăţia cerurilor: este Isus care a ales pentru el ultimul loc, cel al sclavilor care trebuiau să spele picioarele stăpânilor şi cărora le era rezervată moartea pe cruce. În acest sens trebuie înţeleasă violenţa despre care vorbeşte acest fragment evanghelic. Încă din vremea Botezătorului, împărăţia cerurilor suferă violenţe, suportă persecuţii, deoarece cei care îl primesc pe Isus sunt în contradicţie cu cei care domină această lume. În faţa lui Dumnezeu se răstoarnă conceptele de onoare, faimă, măreţie, chiar şi atunci când aceste adjective se referă la un om ca şi Botezătorul, considerat atât de sfânt încât poate fi comparat cu profetul Ilie. A medita la figura Botezătorului devine pentru noi o provocare severă pentru a şti să recunoaştem şansa de a începe să facem parte din împărăţie şi a primi harul demnităţii fiilor lui Dumnezeu, care depăşeşte orice măreţie morală şi religioasă la care am putea aspira.

Doamne Isuse, fă ca aşteptarea inimii noastre să nu fie în van. Căutarea binelui, a frumosului, a bunătăţii, să ne deschidă calea spre a te dori şi a te căuta pentru a deveni mai dispuşi să recunoaştem prezenţa Ta. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.