În solemnitatea Preasfintei Treimi, duminică, 26 mai 2024, 45 de copii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi l-au primit pentru prima dată pe Isus în taina Sfintei Împărtăşanii.

Cu mari emoţii și mult entuziasm au pășit spre altar, în haine de sărbătoare, spre Taina cea divină, sub privirile pline de încântare ale tuturor celor prezenți, dar mai ales ale părinților. Sfânta Liturghie a fost prezidată de părintele paroh Daniel Iacobuț, animată şi susţinută de cele 45 de suflete gingașe oferite în dar lui Isus, şi de corul de copii, Îngerașii, condus de către domnul Maximilian Husaru.

În cadrul predicii, părintele vicar, Ciprian Fechetă, a prezentat semnificația tabloului realizat pentru Prima Sfântă Împărtășanie. Acest tablou a fost pictat de către Medeea, Amalia și Eva, trei fetițe sub îndrumarea caldă și atentă a catehetei Mihaela Giurgică. Acestea au reușit să dea viață tabloului prin culoare, prezentând astfel întreg parcursul acestei pregătiri de formare pentru primirea acestui sacrament deosebit. Au decis să îl prezinte în diverse nuanțe, cu ajutorul diferitelor elemente: oamenii care parcurg împreună drumul credinței, un înger păzitor care veghează mereu asupra lor, creația lui Dumnezeu, potirul cu vin și ostia. În centrul tabloului realizat se află și Biserica, cea care a reușit să-i aducă împreună în această perioadă pe copiii și părinții care s-au pregătit pentru sacramentul Sfintei Euharistii, reușind astfel să formeze o adevărată mare familie alături de toți credincioșii parohiei.

După ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi a omiliei, copiii şi-au reînnoit făgăduinţele de la Botez, iar cu o zi înainte aceștia au primit iertarea lui Dumnezeu prin sacramentul Pocăinţei și s-au lăsat îmbrățișați și transformați de iubirea Lui, începând astfel o nouă călătorie în viața de credință.

În cuvântul de încheiere, părintele paroh a felicitat și încurajat copiii, părinții și echipa de cateheți. Părintele a punctat faptul că în această perioadă de pregătire toți au cunoscut o transformare, privind la cei din jur au reușit să recunoască astfel chipul lui Isus și nemărginita sa iubire manifestată la fiecare Sfântă Liturghie și la fiecare întâlnire de cateheză.

Ecouri de bucurie se aud chiar și după acest eveniment, astfel încât părinții dau mărturie:

  • „Foarte multă emoție înălțătoare, foarte multă bucurie. Inimi foarte mari, pline de recunoștință pentru un drum minunat care continuă toată viața. Ochi plini de lumină și soare. Oameni minunați mici și mari”;
  • „A fost o sărbătoare frumoasă, emoționantă, atât pentru copii cât și pentru părinți. Cu siguranță le va fi dor de orele de pregătire unde au legat frumoase prietenii”;
  • „Întreaga experiență (inclusiv pregătirea) a fost una deosebită, în urma căreia am învățat lucruri noi și am trăit experiențe noi (și cei mici și cei mari)”;
  • „A fost o experiență foarte frumoasă, care ne-a îmbogățit spiritual și de care ne-am bucurat atât părinții, cât și copiii. Iar liturghia a fost emoționantă, o amintire de neuitat”;
  • „A fost o zi minunată din toate punctele de vedere, extrem de emoționantă, cu lacrimi de bucurie și recunoștință.”
  • „A fost o experiență deosebită, am învățat foarte multe lucruri frumoase pe care sper să le punem în continuare în practică.”
  • „A fost o zi de sărbătoare în familie . O zi plină de emoții și bucurie.”
  • „O zi binecuvântată plină de emoții bune și trăiri fericite! Ne bucurăm că am putut lua parte la toată pregătirea pentru Prima Sfântă Împărtășanie! Toată experiența ne-a îmbogățit sufletește familia!”
  • „Pentru noi a fost o perioadă care ne-a îmbogățit cu experiențe, învățăminte si prieteni noi, am simțit că s-a format o comunitate cu un scop atât de frumos: îndrumarea acestor copii minunați! Simțim o tristețe că s-a terminat, însă ne bucurăm pentru tot, venim cu și mai mare bucurie la biserică, ne simțim „ca acasă” în această familie extinsă! Ziua de duminică va rămâne mereu în sufletele noastre!”
  • „34 de ani mai târziu încă mai avem tabloul și amintirea de la primirea Primei Sfinte Împărtășanii pe care am retrăit-o alături de copiii noștri, un moment pe care sigur nu îl vor uita nici ei”

Ana Maria Tălmăcel

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.