4 iunie 2023 – Prima Sfântă Împărtășanie a 45 de copii

0
248

Cu mare bucurie și entuziasm, duminică, 04.06.2023, un grup de 45 de copii din parohia noastră l-au primit pentru prima dată pe Isus în Sfânta Euharistie, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 0915.

Pregătirea lor catehetică a început în luna septembrie a anului 2022, timp în care copiii, ghidați de grupul de cateheți, au descoperit noțiunile de bază ale credinței creștine. Astfel, copiii au înțeles cât de mare este iubirea lui Dumnezeu care, în persoana lui Isus Cristos, ne face părtași ai vieții sale dumnezeiești. Bineînțeles, nu puteau să lipsească elementele necesare pentru descoperi importanța Sfintei Împărtășanii și a participării lor active și conștiente în trăirea credinței. De asemenea, s-au familiarizat cu ritualul de primire a sacramentului Pocăinței și au învățat cum să dezvolte o relație personală cu Dumnezeu prin rugăciune.

În ziua mult așteptată, copii s-au apropiat de Sfântul Altar îmbrăcați în haine albe, simbol al curăției sufletești. La Sfânta Liturghie, prezidată de părintele paroh, Daniel Iacobuț, glasurile lor, ale părinților și rudelor și ale tuturor celor prezenți au răsunat în cântece și rugăciune, însoțiți de glasurile argintii ale membrilor Corului Îngerașii.

După Rugăciunea Euharistică, copii s-au apropiat cu multă bucurie și emoție pentru a primi pentru prima dată Trupul și Sângele Domnului. În semn de mulțumire și recunoștință pentru darul primit ei s-au recules în rugăciune preț de câteva minute. Celebrarea s-a încheiat cu alese mulțumiri adresate tuturor acelora care s-au implicat în pregătirea acestui moment important.

Emoția și trăirea spirituală din timpul acestei celebrări, atât a copiilor cât și a părinților, au fost exprimate prin câteva gânduri de mulțumire, impresii și chiar mici creații artistice:

„Multumesc frumos pentru tot ajutorul, implicarea și frumoasa organizare. Copiii au trăit niște emoții profunde, frumoase, de care își vor aminti toată viața lor!” (Diana Omușoru)

„Alături de copilul nostru am simțit din nou emoția Primei Sfinte Împărtășanii. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment minunat! Ați reușit să ajutați niște suflete tinere să conștientizeze valoarea unui moment atât de important din viața lor de creștini. Mulțumim!”(Iulia Mihălcuț)

„Când mă gândesc la Prima Împărtășanie a fiicei mele, mi se desfășoară dinaintea ochilor un plan de pregătire pe mai multe nivele : copiii, părinții copiilor, familiile în întregime, comunitate ; și în mai multe etape, de la îndepărtat – de anul trecut, o dată cu desfășurarea campusului,- până la momentul zero care a însemnat împărtășirea cu Trupul Domnului, cuprinzând și viitoare întâlniri de comunitate și de copii. Practic, s-a dat startul unei întineriri a comunității prin cei mai mici ai săi.

Când spun „plan de pregătire”, constat cu uimire și admirație că în echipa catehetică, formată din nouă persoane, există un procent de aproape 100% pedagogi : asta înseamnă metodă și viziune. În aceste condiții, nici nu mai contează ce am „simțit” la Liturghia de pe 4 iunie – ea a fost foarte bine organizată –de altfel – roadele fiind pregătite pentru momentul liturgic și pentru cel viitor.

Domnul să ne însoțească mai departe în pregătirea acestor copii, pregătire care are iz de școală catolică, căci a fi pregătit face diferența între fecioarele înțelepte și cele nepricepute.” (Lect. univ. dr. Vasilica Bălăiță)

„Emma mi-a spus: <Nu am mai simțit așa o bucurie, de fapt e mai mult decât bucurie, nu pot sa spun in cuvinte, mama! După ce am primit Trupul lui Isus eram așa… fără sete, fără foame, fără nevoie de nimic, parcă aveam totul!!! Să nu îți faci griji pentru mine vreodată, mama, eu niciodată nu sunt singura, Dumnezeu e cu mine mereu!> 🙏😇 Am plâns când am auzit-o, am rămas fără cuvinte și doar cu o îmbrățișare am putut răspunde pe moment și să îi spun apoi că DA, așa este, Dumnezeu este mereu cu noi!” (Mironescu Cristina)

 „Cu multă nerăbdare și o deosebită emoție și fericire am așteptat acest moment! A fost un moment unic în viața mea, mai ales când l-am primit pentru prima dată pe Isus, hrană atât de necesară sufletului meu. Vă mulțumesc tuturor acelora care m-ați ajutat și susținut să ajung la această minunată etapă!” (Guzu Adriana- Gabriela)

 „O zi emoționantă și binecuvântată! Am trăit aceste zile de pregătire cu multă bucurie și încredere în bunul Isus. Ziua de duminică a fost o mare bucurie să îl primească pentru prima dată în sufletele lor pe Cel care îi va fi mereu prietenul lor. Mereu în casa noastră zicem: nimic fără Dumnezeu! El este pe primul loc în viața noastră. Împreună cu copilul meu, am retrăit și eu momentul când am luat Prima Sfântă Împărtășanie. Un moment unic și frumos. Vremea frumoasă, pregătirea bisericii, pregătirea frumoaselor hăinuțe, pregătire Sfintei Liturghii toate acestea au împletit cu multă bucurie acest frumos eveniment. Frumoasele daruri pe care le-a primit ne vor aminti mereu cât de bun este Dumnezeu cu noi și ce bine este în preajma lui. Mulțumim părinte că ați fost cu noi pe tot acest parcurs, că ne-ați ghidat copilul în tot acest timp și pentru răbdarea de care ați dat dovadă.” (Coțofrei Claudia)

„De când aveam 4-5 ani îmi doream foarte mult să primesc Sfânta Împărtășanie. Am încercat de multe ori să mă comport ca și cum a-și fi făcut prima Sfântă împărtășanie, ca astfel să o pot primi. Dar asta nu s-a întâmplat. Atunci nu înțelegeam că este nevoie de un parcurs pentru asta și că în aici îl primești pe Isus Cristos. Acum cu bucurie și multă nerăbdare m-am pregătit timp de 6 luni, cu marea dorința de a-L primi pe Cristos în inima mea. Am avut emoții la colocviu, dar totul a fost foarte bine. În ziua în care m-am spovedit pentru prima dată m-am simțit ca și cum urma să fac o operație. Dar după mărturisirea păcatelor și conversația pe care am avut-o cu preotul care îl reprezintă pe Isus, m-am simțit ușor și parcă pluteam. În ziua cea mare când în sfârșit l-am primit Isus Cristos în inima mea, nici nu pot explica trăirea. Sunt atât de fericit și am o pace în interiorul meu care simt că așa va rămâne.” (Leahu Richard)

 „Ziua de duminică a fost pentru familia noastră o încununare a tuturor rugăciunilor pe care le-am înălțat la cer, pentru ca fetița noastră, Antonia-Eliana, să poată primi Sfânta Impărtășanie, cu sufletul curat și înconjurată de toți cei dragi. O zi de neuitat, pentru care vă multumim tuturor celor care ați organizat această frumoasă Sărbătoare a sufletului, în casa Domnului și care ați investit timp și dăruire în pregătirea tuturor copiilor. Pentru Antonia Eliana este începutul unei frumoase comuniuni cu Trupul și Sângele Domnului, conștientizând din ce în ce mai mult strânsa legătura cu biserica și credința catolica.” (Raluca Blaj-Artușenco)

„I-am văzut de multe ori pe părinții mei că se împărtășeau. Și îmi doream și eu să-l gust pe Isus. Și acum sunt bucuroasă că l-am primit pe Isus în inima mea”. (Ioana Bordea)

Îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru acești copii minunați care au avut curajul și dorința de a se apropria de El prin participarea la Sfânta Liturghie și primirea Sacramentului Sfintei Împărtășanii. Cerem pe mai departe har și binecuvântare pentru a continua viața noastră creștină alături de Isus prezent în Sfânta Euharistie!   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.