22 august: Hramul catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină”

0
1491

Luni, 22 august 2016, în cadrul Liturghiei de seară, a fost celebrat hramul catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, din Iaşi. PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, a prezidat jertfa sacră. A participat şi PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi, împreună cu un sobor de preoţi concelebranţi.

„Tu peste cer regină eşti, o, Marie!” – a răsunat în catedrala romano-catolică prin glasurile şi inimile credincioşilor care au venit în jurul sfintei Fecioare pentru a-i înălţa o rugăciune caldă reginei cerului. Cântările sacre au fost animate de Corul catedralei, dirijat de pr. dr. Florin Spătariu.

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de pr. dr. Ştefan Lupu, recent ales şi numit decan al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regină, corespunzătoare aceleia a lui Cristos Rege, a fost instituită de papa Pius al XII-lea în 1955. Până la reforma calendarului liturgic, sărbătoarea se ţinea la 31 mai, ca o încoronare a lunii mariane dedicate Maicii Domnului. Ziua de 22 august era rezervată pentru cinstirea Inimii Neprihănite a Mariei, dar acum este dedicată Sfintei Maria Regină, pentru a sublinia legătura între regalitate şi glorioasa ridicare a ei la cer. Acest loc singular şi suprem alături de Regele Cristos i se cuvine Mariei pentru multe motive, pe care papa Pius al XII-lea le prezintă pe larg în scrisoarea enciclică „Ad Coeli Reginam” („Spre Regina Cerului”), din 11 octombrie 1954.

Pr. Cristian Bîrnat

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 22 august: Iaşi: Hramul catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Foto: Ovidiu V. Bişog

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.