15 august: Hramul catedralei „Adormirea Maicii Domnului”

0
1224

Preafericirea Sa Fouad Twal, patriarh latin emerit al Ierusalimului a prezidat Liturghia hramului catedralei vechi din Iaşi, luni, 15 august 2016, la ora 18.30. La celebrare au mai participat PS Petru Gherghel şi PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, 20 de preoţi şi numeroşi credincioşi. Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei, dirijat de pr. Florin Spătariu.

La începutul sfintei Liturghii, Preasfinţitul Petru a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenţi şi a amintit de sărbătoarea de la sanctuarul marian din Cacica. De asemenea, a salutat cu bucurie vizita patriarhului latin emerit al Ierusalimului, care este prezent în Moldova şi în Bucureşti în perioada 12-19 august 2016.

Cuvântul de învăţătură a fost ţinut de Preafericirea Sa Fouad Twal, traducerea în limba română fiind realizată de pr. Cristian Vacaru, asistent spiritual pentru românii din Israel. Sărbătoarea înălţării sfintei Fecioare Maria cu trupul şi sufletul la cer de către Fiul ei divin oferă pentru toţi credincioşii o speranţă şi o garanţie că într-o bună zi se vor bucura împreună de viaţa veşnică. Conform evangheliei, îngerul Gabriel îi cere Mariei o misiune frumoasă şi dificilă: aceea de a fi mama Mântuitorului, iar ea acceptă cu inima deschisă deoarece este invitată să renunţe la teamă, sub îndrumarea Duhului Sfânt. Patriarhul emerit a continuat predica amintind de războaiele din lume, mai ales de cele din Orient, de separarea care încă există între creştini şi de faptul că toţi suntem invitaţi să trăim fără teamă, în pace. Maria nu a putut păstra doar pentru dânsa această bucurie primită din partea cerului, ci a plecat la verişoara sa pentru a-i împărtăşi trăirea; aşadar, şi noi suntem chemaţi să îi urmăm exemplul – a încheiat Excelenţa sa mesajul.

La finalul sfintei Liturghii, Preasfinţitul Petru a oferit patriarhului latin emerit al Ierusalimului medalia comemorativă „PS Anton Durcovici” ca semn de preţuire. A urmat apoi salutul domnului primar Mihai Chirica şi binecuvântarea finală oferită credincioşilor.

Iolanda-Alina Budău

Înregistrarea video a Liturghiei de hram:

Mai multe imagini de la acest eveniment puteţi vedea în Albumul foto: 15 august: Iaşi: Hramul catedralei „Adormirea Maicii Domnului”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.