Bucuria copiilor de la Prima Sfântă Împărtășanie

0
4574

Duminică, 22 mai 2016, în solemnitatea Preasfânta Treime, 57 de copii din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtăşanie.

Dl Gherghel Vincent, în numele părinților a cerut implorarea lui Dumnezeu asupra copiilor: în acest An Jubiliar al Milostivirii Divine, în faţa întregii comunităţi adunate, vă rugăm părinte paroh Benone Lucaci, să oferiţi copiilor noştri Prima Sfântă Împărtăşanie în cadrul acestei Sfintei Liturghii. Vă rugăm să imploraţi de la Dumnezeu cel Întreit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria,  darul credinţei, al speranţei şi al iubirii curate, care să ne păstreze în fidelitate faţă de învăţătura Evangheliei. Noi, părinţii acestor copii, promitem că vom continua educaţia umană şi spirituală începută la orele de pregătire pentru acest mare eveniment al bisericii locale.

Sfânta Liturghie a început la ora 9.15 şi a fost celebrată de pr. paroh Benone Lucaci, fiind însoţit la altar de pr. Pavel Beşleagă şi diaconul Felician Iancu. Pe tot parcursul perioadei de pregătire copiii au fost asistaţi de pr. Pavel, seminaristul Andrei Gherghel şi prof. Lăcrămioara Boroş. Copiii au avut posibilitatea să-l cunoască  mai bine pe Isus Cristos şi să înveţe adevărurile ce stau la baza credinţei noastre.

Pentru a-l primi cu vrednicie pe Isus Cristos prezent în sfânta Împărtăşanie, sâmbătă, 21 mai, ei au făcut şi prima spovadă din viaţa lor.

Îmbrăcaţi de sărbătoare, cu emoţie şi entuziasm, copiii, însoţiţi de părinţi, frați,  prieteni şi invitaţi, au ocupat locurile rezervate lor în faţa altarului.

În cadrul sfintei Liturghii, candidaţii la prima sfântă Împărtăşanie au citit lecturile, au recitat intenţiile la rugăciunea credincioşilor şi au adus daruri la altar. Corul de copii al parohiei dirijat de dl Maximilian Husaru, prin cântările pregătite pentru această sărbătoare, a înălţat mintea şi inima tuturor celor prezenţi către Dumnezeu.

La omilie părintele Pavel le-a vorbit copiilor despre importanţa acestei zile şi i-a îndemnat să urmeze exemplul sfintei Tereza, care a avut o iubire mare faţă de Isus Euharisticul. Spunea: fără euharistie nu aș putea trăi nici măcar o zi, fără euharistie nu aș putea duce iubirea la cei săraci! Citatele și exemplele părintelui au determinat pe copii la o trăire tot mai profundă a credinței lor. În măsura în care copiii iubesc Biserica, în aceeași măsură îl iubesc pe Dumnezeu Întreit! Îndemnul părintelui Pavel este acela de a ne apropia cât mai mult de Biserică, de sacramentul Spovezii și de cel al Euharistiei. De azi copiii de la prima Sf Împărtășanie au devenit asemenea apostolilor: mesagerii Cuvântului Divin! Pe acest drum al vieții, pe acest drum al creșterii, copiii au fost invitați să guste din bunătatea iubirii lui Cristos și să trăiasca în această atmosfera a sacrului! Pentru a înțelege lucrurile lumești trebuie să le cunoaștem, pentru a le înțelege pe cele cerești trebuie să le iubesti, spunea părintele la predică! Modelul Sfintei Treimi, este pentru toți copiii parohiei noastre! Model de comuniune, model de relație bună, model de unitate, model de milă și dragoste împărtășită!

Părintele paroh, la ritualul împărtăşaniei, l-a dăruit pe Isus prezent în Ostia consacrata  copiilor care s-au apropiat de sfântul altar cu inima curată şi cu mâinile împreunate.

La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele paroh Benone a mulţumit lui Dumnezeu pentru aceşti copii minunaţi şi i-a încurajat pe părinţi în misiunea lor de a fi exemple vii de credinţă pentru proprii copii. De asemenea s-a adresat şi copiilor, îndemnându-i să aibă grijă ca sufletele lor să fie mereu curate pentru  a-l primi cât mai des pe prietenul lor şi al tuturor, Isus Cristos. Ca semn de recunoştinţă, copiii au oferit câte un buchet de trandafiri preoţilor celebranți.

Isus Euharisticul, care şi-a făcut lăcaş azi în inima candida a acestor copii, să-i păstreze fideli în credinţă şi să binecuvânteze toate familiile!  Felicitări acestor minunaţi copii şi tuturor celor care s-au implicat în pregătirea acestei duminici festive!

Dascălu Eduard

Redăm mai joi poeziile și mulțumirile din partea copiilor:

1. Doamne-al meu Mântuitor,

Ce-aduci pace tuturor,

Ţie noi ne închinăm,

Şi pe tine te rugăm. (Flegher Alma)

2. Să ne ai în paza ta,

Să ne-ajuţi a învăţa,

Ca s-ajungem oameni buni,

Milostivi şi buni creştini. (Cuba Nicholas)

3. Răbdare ne dăruieşte,

De păcate ne fereşte,

Să fim ocrotiţi mereu

De preasfântul har al tău! (Andor Iris)

4. Pacea-n lume să domnească,

Şi credinţa să-nflorească,

Ţie toţi să ţi se închine,

Doamne sfinte şi stăpâne. (Gârleanu Emanuel)

1. Cu-atâta dor, cu-atâta dor,

Cu dragoste fierbinte,

Te-am aşteptat, Isuse;

 Azi eşti cu noi, în suflete!”(Doboş Alexia)

2. Noi cu toţi te-nconjurăm

Plini de bucurie

Şi cu dragoste-ţi cântăm

La sfânta Liturghie. (Constantinescu Matei)

3. Binecuvântată zi

 Pân ‘ la …….infinit

 Este ziua-n care

 Pe Isus l-am primit. (Constantin Beatrice)

CUVÂNT DE MULŢUMIRE

Isuse drag, îţi mulţumim pentru emoţiile şi bucuria pe care o simţim acum, în ziua în care te-am primit pentru prima dată în Sfântă Împărtăşanie! Vrem să fim prietenii tăi şi îţi promitem că te vom iubi din toată inima! Sfânta Fecioară Maria să ne ajute să împlinim poruncile!

Părinte paroh Benone, vă mulţumim că în această zi de sărbătoare sunteţi împreună cu noi!

Părinte Pavel, vă mulţumim pentru răbdarea şi grija dovedită în această perioadă de pregătire. În fiecare duminică în jurul altarului la sfânta Liturghie, ne-aţi ajutat să descoperim bunătatea şi milostivirea lui Dumnezeu.

Un gând de mulţumire se îndreaptă spre domnişoara profesoară Lăcrămioara Boroş, care ne-a fost alături, fie că suntem mai mici sau mai mari. Împreună am învăţat, am cântat, am zâmbit şi ne-am jucat.

O mulţumire specială aducem părinţilor noştri, pentru că au colaborat cu Dumnezeu şi ne-au dat darul vieţii. În familia noastră vrem ca sămânţa credinţei primită la Botez, să aducă roade pentru viaţa cea veşnică.

Arătăm recunoştinţă animatorilor, tuturor celor care au cântat şi s-au rugat împreună cu noi: domnului Maximilian Husaru care a pregătit programul de cântece şi sorei Maria Lucaci pentru că a împodobit atât de minunat catedrala noastră.

Din inimă, vă mulţumim! Semnează, copiii de la Prima Sfântă Împărtăşanie, 2016!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.