Administrarea Mirului în parohia noastra

0
1960

PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă au administrat sacramentul sfântului Mir celor 84 de tineri din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi, duminică, 15 mai 2016, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, în cadrul Liturghiei pontificale de la ora 11.00. Candidaţii pentru Mir au fost pregătiţi de pr. Pavel Beşleagă, ajutat fiind de încă trei cateheţi. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, având-i alături pe PS Aurel Percă, pr. dr. Benone Lucaci, paroh şi decan de Iaşi, 12 preoţi, doi diaconi, precum şi numeroşi credincioşi.

PS Aurel Percă a ales, în cadrul omiliei, şapte candidaţi la Mir cărora le-a adresat diferite întrebări. În felul acesta i-a făcut conştienţi pe toţi cei prezenţi de importanţa şi de rolul pe care îl are Duhul Sfânt în viaţa bisericii. A mai subliniat faptul că momentul Rusaliilor reprezintă şi momentul în care Biserica a luat viaţă. Lecturile din ziua de Rusalii au fost un prilej bun pentru ca Excelenţa Sa să amintească despre cele şapte daruri ale Duhului Sfânt şi despre roadele lor.

Duhul vine şi întăreşte creştinul în greutăţile vieţii ajutând ca mărturia de credinţă să fie autentică. Creştinul care l-a primit pe Duhul Sfânt este asemenea unei flori: dacă floarea are lumina, apă, căldură şi îngrijirea necesară atunci este frumoasă, atrage oamenii, miroase frumos. Dacă nu are aceste condiţii floarea se ofileşte, devine respingătoare.

Liturgia sacramentului Mirului a avut loc după predica episcopului. Astfel, a urmat reînnoirea solemnă a făgăduinţelor de la Botez, pe care candidaţii au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. Prin reînnoirea promisiunilor făcute la Botez nu se evidenţiază numai faptul că Mirul se află în succesiune cu Botezul, ci şi faptul că îl angajează pe cel ce trebuie miruit să ia cunoştinţă de demnitatea sa de creştin.

A urmat apoi momentul central al Liturghiei: „Rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt”, rostită de episcop:

Dumnezeule atotputernic, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care din apă şi Duh Sfânt ai dat viaţă nouă acestor copii ai tăi eliberându-i de jugul păcatului, Doamne, tu însuţi trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, mângâietorul. Dăruieşte-le lor Duhul înţelepciunii şi al înţelegerii, Duhul sfatului şi al puterii, Duhul cunoştinţei şi al pietăţii şi umple-i pe ei cu Duhul temerii de Dumnezeu, prin Cristos Domnul nostru. Amin.
După celebrarea ritului esenţial al sacramentului, ungerea cu sfântul Mir, a urmat Rugăciunea credincioşilor, ale cărei intenţii au fost rostite de către şapte copiii nou miruiţi.

La ofertoriu s-au adus un ciboliu cu ostii, pâine, vin, o lumânare, Sfânta Scriptură, o amintire făcută special cu ocazia primirii sacramentului Mirului, un tablou cu Duhul Sfânt şi un buchet de flori.

La sfârşitul Liturghiei cei de curând miruiţi au mulţumit, prin intermediul unui reprezentant, pentru harurile pe care le-au primit dar şi episcopilor Petru Gherghel şi PS Aurel Percă, preoţilor Benone Lucaci, paroh, şi Pavel Beşleagă, vicar, părinţilor, naşilor, corului, cateheţilor şi tuturor celor care au participat la această sărbătoare.

Înainte de binecuvântarea finală PS Petru i-a încurajat pe cei de curând miruiţi dar i-a felicitat şi pe cei care s-au ocupat de pregătirea candidaţilor, părinţilor, naşilor, corului, voluntarilor, precum şi tuturor celor care au contribuit la reuşita sărbătorii.

Andrei Gherghel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.