În cadrul catehezei din această săptămână, părintele Cristian Bîrnat dezvăluie o realitate paralelă pe care potențialul științific o plănuiește sau chiar pune bazele în viitorul apropiat, și anume clonarea.
Aceasta constă în posibilitatea de a reproduce, artificial și pe cale asexuată, un individ identic din punct de vedere genetic cu un altul. Astfel, printr-o procedură minuțioasă, se pot crea copii după orice creatură, fie ea chiar mamifer. Cercetătorii au reușit după aproximativ 270 de încercări să cloneze un animal, realizând această procedură pe vestitul caz, oița Dolly. Aceștia au mers mai departe, încercând clonarea ființei umane. Primul pas a fost făcut oficial în anul 2001, atunci când au „copiat” primul embrion uman. Procesul a fost întrerupt datorită presiunilor și restricțiilor din partea guvernului coreean.
Prima întrebare pe care ne-o punem este „avem nevoie de o copie a noastră?”; „de ce am dori ca lângă noi să mai trăiască încă o persoană cu un aspect fizic identic și poate chiar cu același potențial intelectual?”.
Hans Ionas enumeră câteva avantaje al unei astfel de revoluții științifice; el spune că se pot produce indivizi frumoși, geniali și care dețin calități excepționale, ce are drept scop îmbunătățirea rasei umane. Pe lângă faptul că se pot „renaște” copii din celulele rămase înainte de moartea lor, el adaugă că se pot fabrica armată la comandă din clone folosite în timp de pace și război sau pentru a câștiga la olimpiade.
Cert este că asumarea rolului de Dumnezeu poate avea consecințe dezastruoase. Omul va deveni un produs, o mașină compusă din piese fabricate pe bandă rulantă pentru îndeplinirea unor scopuri mai puțin cunoscute de noi. Nu numai că sunt distruse relațiile fundamentale, dar prin această profanare are loc negarea creaturalității umane, generând noi forme de sclavie, noi forme de discriminare și profunde suferințe.
Un alt aspect îngrijorător care a fost abordat face referire la fecundarea in vitro prin transfer embrionar, posibilitatea unei „mame în chirie” etc. S-a vorbit, de asemenea, şi despre inseminarea artificială eterologă și omologă. S-au accentuat implicațiile acestor abordări din punct de vedere moral și etic, cât și poziția Bisericii față de aceste subiecte.
Această tematică a trezit un mare interes în rândul tinerilor, prezentarea părintelui fiind urmată de o dezbatere prin care cei prezenți si-au exprimat opiniile și întrebările referitoare la cele discutate.
Iosif Vrabie & Vitalie Lotca, AC Iaşi Centru.