Deoarece duminica trecută, cu ocazia deschiderii Anului Jubiliar al Milostivirii şi a porţii sfinte în catedrala noastră, unii nu au reuşit să citească anunţurile detaliate de la afişier din cauza aglomeraţiei, nu s-a înţeles foarte bine cine şi când poate trece prin această poartă.
Aş dori să subliniez încă o dată că noi, cei din Iaşi, putem să ne considerăm privilegiaţi deoarece avem la îndemână o astfel de oportunitate pentru care alţii trebuie să se organizeze din timp şi să facă pelerinaj aici.
Noi putem intra prin această poartă sfântă şi putem obţine indulgenţa plenară de mai multe ori pe parcursul acestui an (dar nu mai mult de o dată pe zi), dacă o facem în spirit de credinţă şi îndeplinim condiţiile recerute. Deci, dacă cineva este pregătit sufleteşte, poate veni chiar şi în timpul săptămânii să treacă prin această poartă sfântă (bineînţeles, fără a banaliza acest gest profund spiritual).
Condiţiile recerute, care sunt prezentate detaliat şi pe pliantele puse la dispoziţie la intrarea în catedrală, sunt:
– Spovada care să ducă la o adevărată convertire a inimii (nu înseamnă că trebuie să te spovedeşti neapărat atunci când treci prin poarta sfântă, ci, pur şi simplu, trebuie să fii spovedit, adică în stare de har, fără păcat de moarte).
– Sfânta Împărtăşanie (în ziua respectivă);
– Recitarea Crezului şi a altor rugăciuni (Tatăl nostru; Bucură‑te, Marie sau Slavă Tatălui) după intenţiile Sfântului Părinte;
– Trecerea prin poarta sfântă sau fapte de milostenie trupească sau sufletească (trecerea prin poarta sfântă înseamnă doar intrarea, nu şi ieşirea. Ieşirea se face pe uşile laterale).
De aceea, în acest an, poarta sfântă nu este o uşă obişnuită de trecere, ci doar de intrare pentru cei care îndeplinesc condiţiile de mai sus.
Trebuie să fim mereu conştienţi că Isus este poarta: „Eu sunt poarta. Dacă cineva intră prin mine, va fi mântuit” (Ioan 10,9).
Vă dorim multe haruri şi binecuvântare!