Un nou paroh ne călăuzeste spre Dumnezeu

0
1727

PS Petru Gherghel a prezidat Liturghia de instalare a pr. Benone Lucaci ca paroh al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Iaşi, duminică, 13 septembrie 2015. Au concelebrat 10 preoţi. În catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” mai erau de faţă persoane consacrate şi numeroşi credincioşi.

Duminică, 13 septembrie, la ora 11.00, glasul clopotelor au chemat întreaga comunitate a catedralei romano-catolice la sfânta Liturghie.

Preasfinţitul Petru Gherghel, însoţit de preoţii vicari de la parohie, dar şi de părinţii profesori de la seminar, l-a prezentat pe noul paroh al catedralei în persoana părintelui Benone Lucaci, fost rector al Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif”.

Sfânta Liturghie a debutat cu ritualul de primire a noului paroh, a continuat cu angajamentul solemn, făcut de părintele Benone, în faţa Preasfinţitului şi a credincioşilor din Biserică, că va depune tot efortul pentru a continua munca parohilor precedenţi, dar va încerca să aducă un suflu nou vieţii spirituale.

La sfârşitul sfintei Liturghii, noul paroh a primit salutul din partea comunităţii, după care corul catedralei a intonat un „La mulţi ani”, acompaniat de toţi cei prezenţi.

Cuvântul părintelui paroh Benone Lucaci a fost plin de emoţie, conştient fiind că se află în inima diecezei, în cea mai importantă parohie din Moldova.

Florile au însoţit urările şi cuvintele de bun sosit.

Finalul a aparţinut corului care a înălţat un cânt de mulţumire şi preamărire Tatălui ceresc pentru toate darurile primite.

Emil Bejan

***

„Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului!”

Părinte Benone,

Comunitatea din Iaşi vă întâmpină, azi, 13 septembrie 2015, cu multă încredere şi speranţă.

Sub această cupolă, ce-l simbolizează pe Cristos, lumină a lumii, ne dorim cu toţii, de la mic la mare, să ne adunăm cu entuziasm şi bucurie pentru a asculta şi a pune în practică învăţătura Domnului!

Moştenirea părintelui Iosif, Maria şi Euharistia, ne-o dorim cu toţii şi suntem convinşi că v-o doriţi şi Sfinţia voastră, să fie păstrată în fiecare inimă.

Ne dorim şi vă dorim, părinte Benone, să ne întâlnim zilnic pe cărarea rugăciunii şi a jertfei euharistice.

Ne dorim şi vă dorim, părinte Benone, să fiţi aproape de cei mici, ajutaţi-i să-l vadă pe Domnul Isus în parohul catedralei din Iaşi.

Ne dorim şi vă dorim, părinte Benone, să fiţi în scaunul de spovadă, dar şi pe cărările vieţii, doctorul sufletelor noastre. Trăim într-o lume dominată de cultura efemerului, luminată, din plin, de nelumină, fiţi izvorul de pace şi binecuvântare pentru cei ce vă cheamă-n ajutor.

Puterea cuvântului rostit la altar, aşa cum a făcut-o şi sfântul Ioan Gură de Aur, în primele veacuri creştine, şi pe care-l amintim astăzi, în calendar, să-nmoaie şi cele mai împietrite inimi, să convertească sufletele rănite de păcat şi să ne adune zilnic, pe toţi, aici, în „grădina Maicii Domnului”, aici, în inima Diecezei de Iaşi.

Mandatul Sfinţiei voastre începe în ajunul sărbătorii „Înălţarea Sfintei Cruci”. Ce semn minunat!

Crucea Mântuitorului să ne atragă pe toţi, ca un magnet uriaş, aici pe „munte”, pe muntele Domnului! Privirea părintelui Benone să se întâlnească zilnic cu privirea Răstignitului pentru ca, împreună, să fie îndemn, imbold şi sens pe cărarea ce urcă la Tatăl.

Împreună cu părintele Benone, ne exprimăm speranţa că vom privi, mai des, cerul, îl vom aduce, mai des, în inimile noastre, paşii ne vor conduce, mai des, spre catedrală pentru a fi prezenţi la cât mai multe banchete euharistice.

Tinereţea părintelui Benone îl recomandă pentru o luptă continuă împotriva rutinei, a blazării, a indiferenţei.

Ne dorim şi vă dorim, părinte Benone, să vă reuşească tot ce v-aţi propus. Toate punctele din programul pastoral să se suprapună cu cele din planul Domnului, iar gândurile Sfinţiei voastre să-şi afle odihnă, desfătare şi salvare în inima preasfântă a lui Isus. Frumuseţea împărtăşirii, a dăruirii de sine îşi are izvorul pe o colină a Ierusalimului, unde o cruce făcută de om a ţintuit trei ceasuri pe însuşi Creatorul cerului şi al pământului!

Ne dorim şi vă dorim, părinte Benone, să vă descoperim zilnic, alături de Domnul nostru Isus Cristos şi de Mama sa, Maria, să împrumutaţi gândul, vocea, sfatul şi binecuvântarea lor, s-aduceţi în toate casele din parohia noastră, pacea şi bucuria vieţii în lumina neînserată, pentru a trăi împreună, iubirea.

Bine aţi venit la noi, părinte paroh, Benone Lucaci!

***

În vechea noastră parohie
Străveche, mândră aşezare
E zi de sfântă bucurie
Şi rost de-o binecuvântare!

În astă zi atât de mare
Domnul din cerul senin
Trimite spre noi o chemare
Răspunsul este: iată vin!

Cei vârstnici, tineri şi copii
Aduc un călduros salut
Celui ce paroh ne va fi
Şi-al cărui drum a început!

Benone-i numele strigat
Şi-i auzit în depărtare
Cel mic, cel mare, a aflat
Şi au venit la sărbătoare!

Înregistrarea video a Liturghiei

KPICASA_GALLERY(UnNouParohLaCatedralaDinIasi)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.