Vineri 30 august un grup de pelerini din parohiile „Adormirea Maicii Domnului” „Sfântul Anton” şi „Sfânta Tereza” din Iaşi coordonaţi de pr. Petru Sescu şi sora Victoria Pop, au plecat spre Bucureşti pentru a participa cu bucurie la Liturghia solemnă de Beatificare a Monseniorului Vladimir Ghica. Pentru un drum liniştit şi o bună pregătire spirituală a acestei sărbători, pelerinii au încredinţat intenţiile lor sfintei Fecioarei Maria pe care au invocat-o prin cântări şi recitarea sfântului Rozariu.
Ajunşi la Bucureşti au fost întâmpinaţi de un voluntar care i-a condus la biserica „Sacre Coeur” unde a slujit Monseniorului Vladimir Ghica. După o prezentare succintă a acestei biserici, pelerinii au cântat şi s-au rugat Vesperele.
Apoi grupul s-a îndreptat spre Catedrala „Sf. Iosif” unde a participat la sfânta Liturghie, care a continuat cu veghea de rugăciune care a cuprins recitarea sfântului Rozariu social meditând misterele de lumină, oficiul lecturilor şi adoraţia euharistică. După acest moment pelerinii au vizitat Muzeul dedicat Monseniorului Vladimir Ghika unde au putut vedea şi admira obiecte care au aparţinut familiei Ghica dar şi obiecte personale ale Monseniorului Vladimir. Sâmbătă 31 august împreună cu ceilalţi pelerini veniţi din toate diecezele și eparhiile catolice din țară au participat la sfânta Liturghie prezidată de Eminența Sa Cardinalul Angelo Amato, Prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, trimisul Papei Francisc la Bucureşti. Bucuroşi şi cu inima plină de mulţumire pelerinii s-au întors acasă şi o parte dintre ei şi-au exprimat entuziasmul prin scrierea unor scurte impresii.
Fericite Monsenior Vladimir Ghica, roagă-te pentru noi!
„«Iată slujitoarea Domnului» şi, parafrazând, «Fie şi mie, Doamne, după cuvântul tău!» Şi un gând de mulţumire prin cuvintele fericitului Vladimir Ghika: «Mulţumeşte-i lui Dumnezeu pentru ceea ce îţi dă. Mulţumeşte-i pentru ceea ce ţi-ar putea lua, dar nu o face. Mulţumeşte-i pentru toate câte îţi rezervă»”. (Cecilia)
„Mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-a dat sănătate să ajungem la acest eveniment. Ne întoarcem cu mult har în suflete şi în familiile noastre; cu speranţa de a fi mai buni şi mai uniţi după cum spunea şi fericitul Vladimir Ghika”. (Aurica)
„În buchetul spiritual adaug să fie binecuvântaţi de bunul Dumnezeu toţi organizatorii”. (Acatrini)
„Rămâne o zi sfântă, o zi miraculoasă pentru întreaga lume creştină, ca ziua beatificării Monseniorului Vladimir Ghika. Am participat într-o adevărată comuniune la celebrarea solemnă a sfintei Liturghii de beatificare, de un real ecumenism, aşa cum a dorit fericitul Vladimir Ghika. Unirea creştinilor catolici şi ortodocşi, visul vieţi lui continuă şi azi până la împlinirea deplină, el prinţul ecumenismului mijlocind la Sfânta Treime pentru aceasta. Ne-am simţit ca o mare familie unită alături de conducătorii noştri spirituali. Fericitul Vladimir ne-a ajutat să obţinem o pace profundă, pace care ne-a ridicat deasupra nefericirilor noastre. Celebrările ce au precedat ziua beatificării ne-au dat o evlavie profundă şi adevărată iar rugăciunile în comun i-au adus alături de noi şi pe cei care n-au putut participa acum, dar o vor face sper la beatificarea episcopului nostru iubit Anton Durcovici, într-un viitor apropiat. Amintirea zilei beatificării Monseniorului Vladimir Ghika s-a înscris pentru totdeauna în sufletele noastre”. (Ioana)
„A fost înălţătoare şi emoţionantă omilia în care cardinalul Amato a evocat atât de clar şi concret perioada istorică şi personalitatea ecumenică a fericitului Vladimir. Este atât de frumos să vezi participând la sfânta Liturghie episcopi latini şi greco-catolici reculeşi, fiecare respectându-l pe celălalt în diversitatea semnului sfintei Cruci, în diversitate da, dar în deplină comuniune”.
„Această zi întăreşte credinţa noastră în Înviere. Viaţa fericitului Mons. Vladimir Ghika ne zice că viaţa nu se opreşte numai la suferinţă şi moarte dar se ajunge la fericirea cerească, adică învierea”. (Sr. Cristina)
„Am experimentat astăzi cât de frumoasă este credinţa noastră, cât de frumos este să formezi o singură familie cu oameni de alte culturi, alte naţionalităţi, alte limbi. Celebrarea a fost deosebit de frumoasă şi emoţionantă iar fericitul nostru Vladimir îl putem aşeza printre «marii» credinţei noastre. El a fost, putem spune, misionar, fondator şi martir, un profet al meleagurilor noastre. Mijlocirea sa să susţină credinţa noastră. Fericite Vladimir Ghika, roagă-te pentru noi! Mulţumesc!” (Sr. Mariana)
„30 august este ziua mea de naştere. Mi-am făcut singură un cadou, participând la beatificarea Monseniorului Ghika la Bucureşti. Nu-mi închipuiam că va fi atât de măreţ acest eveniment. Mi s-a umplut sufletul de mândrie, admiraţie şi fericire. Mândrie pentru că un român cu deosebite valori morale şi intelectuale a primit recunoaşterea sacrificiilor sale. Admiraţia pentru organizarea ireproşabilă a evenimentului şi fericirea că am avut prilejul să particip la ceremonia din această zi istorică pentru Biserica Catolică. Mulţumesc organizatorilor acestui pelerinaj pentru că am fost fericită de ziua mea”. (Maria)
„Rugăciunea a fost continuă şi ne-a făcut să gustăm din plin sărbătoarea beatificării. Am trăit împreună preoţi, surori şi laici, momente de fraternitate şi de îmbogăţire interioară. Viaţa Monseniorului Ghika ne-a atins inimile şi ne îndeamnă la convertire interioară. Dorim să-l cunoaştem mai îndeaproape pentru a-i urma exemplul. ne-am rugat şi pentru toţi aceia care nu au putut participa. Mulţumim lui Dumnezeu!” (Surorile guanelliene)
„A fost o zi memorabilă şi unică în viaţa mea. M-a impresionat personalitatea complexă a Monseniorului Vladimir care a studiat literatura, filosofia, istoria, muzica şi a ales să-l slujească pe Dumnezeu şi pe săraci”. (Elena)
„Un miracol pentru România, pentru Moldova! Un fiu declarat fericit este o răsplată şi o recunoaştere a valorilor creştine”. (anonim)
„Pelerinajul ne-a ajutat să redescoperim forţa, frumuseţea şi bucuria credinţei. Participarea la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika a fost o experienţă unică, înălţătoare din punct de vedere spiritual, benefică şi ecou de speranţă. Ne-am simţit cu adevărat ca într-o familie”. (Sr. Cecilia-Emanuela)
„M-a impresionat cultura vastă a Monseniorului Vladimir şi intenţia mea a fost aceea de a mă ruga pentru elevi şi studenţi pentru ca prin mijlocirea lui să aibă succes la învăţătură şi examene”. (Gheorghiţă)
„În acest pelerinaj rugăciunea a fost o bună însoţitoare de drum. Împreună cu fiul meu, Adrian, şi întreg grupul de pelerini am simţit bucuria acestei mari sărbători a beatificării Monseniorului Vladimir. Prin mijlocirea lui, implorăm de la Dumnezeu binecuvântare asupra familiilor noastre şi asupra lumii întregi”. (Iulian)