În perioada 5-8 august, tinerii din grupul Acțiunii Catolice care activează în parohia noastră s-au întâlnit pentru a se bucura de câteva zile împreună la munte, activitate de vară deja devenită tradițională. Locația pentru excursia din acest an a fost Bucovina iar activitățile principale au fost ghidate de asistentul spiritual al grupului, părintele Cristian Bîrnat.

Am plecat vineri la drum încărcați cu energie pentru a străbate drumul dinspre Iași spre locul de cazare, Pensiunea Ștefan din Prisaca Dornei și pentru a transforma cele 4 zile ce urmau a fi trăite împreună în amintiri încărcate cu voie bună și prietenie. După ce ne-am familiarizat cu locul, seara am avut ocazia să participăm la liturghia celebrată în Câmpulung Moldovenesc unde am fost primiți cu mult entuziasm. Aici, părintele paroh al comunității, Petru Bișog, vorbindu-ne despre prezența în istorie a bisericii catolice, biserică ce aproape dispare din acea regiune, ne-a făcut să rememorăm cuvintele ”noi suntem speranța lumii” și ne-a încurajat să îndrăznim să luptăm într-o lume care pare a fi din ce în ce mai nedreaptă.

Pregătiți de aventură, sâmbătă dimineața am scos de la naftalină spiritele de alpiniști și, asfel, am pornit spre altitudini mai…înalte: muntele Rarău. În aproximativ o oră am urcat pe Pietrele Doamnei până la altitudinea de 1647 de metri. De aici am putut atinge frânturi din înălțimile cerului și ne-am bucurat de un peisaj splendid. Apoi, pe un traseu mai puțin stâncos, am urcat până la Piatra Șoimului. Am marcat finalul zilei cu o liturghie în biserica din Prisaca Dornei care nu mai este folosită din lipsă de credincioși; înconjurați din nou de amprentele istoriei, am putut descoperi și înțelege tradiții și reguli vechi precum utilizarea altarului poziționat cu spatele la popor, prezența amvonului și altele. Ca o surpriză pentru toți, pe la lăsarea întunericului ni s-a alăturat și părintele paroh, Benone Lucaci, pe care l-am integrat repede în grup.

Ziua de duminică ne-a adus bucuria de a fi prezenți în Sanctuarul Marian de la Cacica. Aici am avut posibilitatea de a trece prin Poarta Sfântă și am luat parte la o liturghie solemnă celebrată de mai mulți preoți. La finalul liturghiei ni s-a prezentat istoria bisericii, am putut înconjura altarul pentru rugăciune și, de asemenea, am putut sta în liniște față în față cu icoana Sfintei Fecioare. După ce am luat prânzul în Solonețu Nou, am vizitat  Salina din Cacica unde am aflat că mai există depozite de sare pentru aproximativ 500 de ani. Pe la apusul soarelui ne-am adunat în jurul unui foc de tabără unde am povestit, am cântat, am râs, am împărtășit gânduri…am fost împreună.

Deși ultima zi a excursiei noastre, luni, nu a fost lipsită de activități: am fost din nou la înălțime dar de data asta în… copaci. Pentru câteva ore bune ne-am pus la încercare echilibrul, încrederea, spiritul aventurier folosindu-ne de traseele Aventura Park din Gura Humorului, 6 la număr, de lungimi și dificultate diferite. În drumul spre întoarcere am trecut pe la Baia, locul unde în secolele XV-XVI catedrala catolică din care noi am putut vedea ruinele ce au fost conservate era sediul unei episcopii; astăzi, zona este lipsită de credincioși catolici.

Am avut parte de 4 zile intense ce ne-au consumat atât fizic cât și interior.

Mulțumim sincer tuturor celor care au făcut posibilă ”reuniunea noastră de familie”: preoților noștri, gazdelor și celor a căror contribuție o omitem sau nu o cunoaștem!

Flavia Farcaș & Alexandru-Eusebiu Cadar,

AC Iaşi Centru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.