Prima întâlnire lunară cu pr. Daniel Iacobuţ

0
972

De ce mergem la Sfânta Liturghie?

Oare ce am răspunde dacă această întrebare ne-ar fi adresată de cineva care nu merge la biserică? Cum am descrie Sfânta Liturghie unui necunoscător?

A înțelege semnificația unei acțiuni pe care o întreprindem ne protejează de superficialitate, dar ne și poate ajuta să ne motivăm, mai ales dacă acțiunea este repetitivă.

Pe parcursul celor patru întâlniri coordonate de pr. dr. Daniel Iacobuț în comunitatea noastră, nu se urmărește răspunsul ultim și definitiv la întrebarea centrală lansată, ci mai ales însoțirea participanților în a (re)descoperi ceea ce se întâmplă în timpul celebrării Sfintei liturghii.

De la sfântul Iustin, un laic filosof convertit la creștinism în sec. al II-lea d.C., avem prima descriere din istorie a unei liturghii, descriere făcută de un laic. Aflăm, astfel, că primii creștini se întâlneau pentru celebrare în propriile case, unde avea loc frângerea pâinii, așa cum a făcut Isus. Cei care se întâlneau în acest scop formau ekklesia, adică biserica. Deși, astăzi, atribuim adesea noțiunii de biserică semnificația edificiului, a construcției, biserica instituită de Isus Cristos înseamnă comuniune de persoane, vii sau trecute din această lume, iar noi toți, prin această comuniune, formăm trupul său mistic. Prin participare, în acest mod, la sfânta liturghie, creștem în relația cu Dumnezeu care „atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unicul născut, ca oricine crede în el, să nu piară, ci să aibă viața veșnică” (In 3, 16).

Icoanele, cântările, liniștea, altarul, tabernacolul sunt elemente importante ale ambientului unei biserici care devine, prin ceea ce se petrece în timpul celebrării liturgice, locul în care Isus îmi dă mie întâlnire, într-un mod special și personal; în același timp, împreună cu ceilalți și cu preotul, facem aceasta în amintirea Sa. (cf. Lc 22, 19)

 Cum se întâmplă acest lucru?!, vom afla, treptat, pe parcursul următoarelor întâlniri.

                                                            Celina Romila

Iată descrierea Liturghiei făcută de Sf. Iustin, filosof laic din secolul al doilea

În ziua numită a soarelui, se adună în același loc cei care locuiesc într-un oraș sau într-un sat.

Se citește din amintirile apostolilor și din scrierile profeților, atât cât îngăduie timpul.

După terminarea lecturii, ia cuvântul cel care prezidează, pentru a povățui și a îndemna la imitarea acestor lucruri frumoase.

După aceea ne ridicăm în picioare cu toții și ne rugăm pentru noi înșine (…) și pentru ceilalți, oriunde ar fi, ca să fim aflați drepți prin viața și faptele noastre și fideli poruncilor, spre a dobândi astfel mântuirea veșnică.

După terminarea rugăciunilor, ne dăm unii altora o sărutare.

Apoi i se aduc aceluia care prezidează pâine și un potir cu apă amestecată cu vin.

Cei avuți și cei care vor dau ceea ce și-a impus fiecare; ceea ce s-a strâns se predă celui care prezidează, iar acesta îi ajută pe orfani și văduve, pe aceia care pe care boala sau orice cauză îi lipsește de mijloace de trai, pe cei închiși și pe străinii care se află printre noi: cu alte cuvinte, el vine în ajutorul tuturor celor nevoiași.

Acesta le ia și înalță laudă și slavă către Părintele Universului, în numele Fiului și al Duhului Sfânt, și aduce mulțumire (în grecește: euharistian) îndelung pentru faptul că am fost socotiți vrednici de aceste daruri.

Când acesta termină rugăciunile de mulțumire și aducerile de mulțumire, tot poporul  de față aclamă zicând: Amin.

După ce acela care prezidează a adus mulțumire și poporul a răspuns, cei care la noi sunt numiți diaconi împart tuturor celor de față pâinea, vinul și apa „euharistizate” și le duc celor care n-au fost de față.

Deoarece această pâine și acest vin au fost, conform expresiei vechi, „euharistizate”, noi numim această hrană Euharistie și nimeni nu poate să se împărtășească din ea dacă nu crede în adevărul celor care sunt învățate la noi și dacă nu trăiește conform învățăturilor lui Cristos.” ( Sf. Iustin (155 d.C.), Apologia I)

FOTOGRAFII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.