Duminică, 6 iulie 2014 parohia „Adormirea Macii Domnului”, Iaşi, a fost într-o sărbătoare deosebită: părintele Corneliu Cucuteanu a celebrat prima sa Liturghie în comunitatea natală. „Te rog, Doamne, ca darul primit, fără vrednicia mea, să aducă rod bogat în poporul tău”: este mottoul pe care părintele, hirotonit în Catedrala romano-catolică din Iaşi, la 24 iunie 2014, şi l-a ales ca deviză a vieţii sale sacerdotale.

La sfânta Liturghie au participat PS Petru Gherghel, episcopul diecezei noastre, colegi de promoţie ai părintelui primiţiant, preoţi care au activat sau activează în comunitate şi alţi preoţi din Iaşi care, împreună cu poporul creştin adunat pentru sărbătoare, au implorat de la Dumnezeu harurile necesare trăirii autentice a vieţii preoţeşti.

Predica tematică a fost ţinută de pr. Fabian Doboş, un fost vicar al parohiei noastre. Părintele predicator şi-a construit discursul pe trei întrebări: cine este preotul? Care este condiţia preotului în Biserică şi în societate? Ce importanţă are preotul astăzi? Răspunsurile au fost formulate prin citate din Sfânta Scriptură, din Magisteriul Bisericii şi din exemple din istoria contemporană şi experienţa personală.

La crearea unui ambient de reculegere şi interiorizare pentru rugăciune a contribuit într-un mod special corul Juvenes Ecclesiae, interpretând în cadrul Jertfei Sacre o missă compusă de J. Haydn şi alte piese muzicale care evocau imaginea şi rolul preotului în Biserică.

După Împărtăşanie, doi copii şi doi tineri i-au recitat părintelui primiţiant câte o poezie. Un grup de tineri a compus câteva versuri şi le-a intonat pe baza unei melodii din repertoriul religios spaniol. Tinerii au încheiat acest moment printr-un discurs succint din partea organizaţiilor parohiei şi a credincioşilor prezenţi.

La finalul celebrării, părintele primiţiant, emoţionat, i-a mulţumit lui Dumnezeu că l-a ales pe drumul sfânt al Preoţiei, familiei, părintelui paroh, care a făcut posibilă această celebrare, corului, prietenilor şi tuturor celor prezenţi. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea specială de preot nou sfinţit.

Mesajul de primire pregătit de către părinţii părintelui Corneliu:

Părinte Corneliu,
Părinţii şi fratele îţi spun: bine ai venit în această frumoasă catedrală pentru a celebra prima ta Liturghie
Noi îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-am născut creştini.
Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ni te-a dăruit nouă ca fiu.
Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că am putut să te educăm creştineşte.
Mama a fost cea care te-a dus mereu la Biserică; de mic te-a îndrumat pe această cale, iar tu nu ai ezitat nicio clipă, ai pornit pe acest drum cu multă credinţă şi curaj.
Noi am ştiut că nu e uşor, dar te-am susţinut mereu în rugăciune.
A fost un drum destul de lung, 11 ani, în care ai învăţat adevărata credinţă catolică.
Dumnezeu te-a ales ca păstor al său!
Noi îţi dorim ca Dumnezeu să îţi lumineze mintea şi calea pe care ţi-ai ales-o, să te întărească în credinţă, să îţi dea statornicie, să-ţi dea puterea de a predica Evanghelia întregii omeniri şi să-i atragi pe toţi aceia care nu cred, la credinţă.
Părinţii, fratele şi toţi credincioşii te vor susţine în rugăciune mereu ca Dumnezeu să te învrednicească în această misiune pământească.

Să fii preot în veci!

La mulţi ani!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.