În Catedrala romano-catolică din Iaşi, sâmbătă, 12 aprilie 2014, în cadrul Sfintei Liturghii de la ora 18.30, în prezenţa PS Petru Gherghel, a PS Aurel Percă, a numeroşi preoţi, seminarişti şi credincioşi, a avut loc expunerea unei copii a Giulgiului din Torino, eveniment care a marcat şi începutul Săptămânii Patimilor. La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să îşi dispună inimile pentru a fi vrednici de întâlnirea cu Isus, Mântuitorul nostru, şi să-i ceară iertare pentru toate păcatele lor, aflăm de pe Ercis.ro.

În cadrul Liturghiei Cuvântului, s-a citit episodul în care mai marii preoţi au hotărât să-l omoare pe Isus căci îşi ziceau: “este mai bine pentru voi ca să moară un singur om pentru popor şi să nu piară întregul neam” (Ioan 11,50), deoarece se temeau ca nu cumva, datorită minunilor pe care Isus le săvârşea, toţi să creadă în El, iar astfel să vină romanii şi să le distrugă casele şi templul. După Liturghia Euharistică, pr. Iosif Dorcu, paroh şi decan de Iaşi, a reamintit valoarea Giulgiului din Torino şi a exprimat bucuria Episcopiei de Iaşi pentru faptul de a avea o copie a acestui Giulgiu.

PS Aurel Percă, împreună cu donatorul, diaconul Joachim Huneke, au dezvelit imaginea Giulgiului, iar PS Petru Gherghel a binecuvântat-o, astfel încât să devină obiect de cult, şi fiecare privind faţa lui Isus să redescopere valoarea marelui dar al mântuirii. Copia Giulgiului, una dintre cele opt care se află în ţările germanofone, este un dar pe care diaconul Joachim Huneke din Grabenstätt (Germania) l-a făcut Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi. Giulgiul este o pânză de in pe care este vizibilă imaginea unui om ce poartă urme ale maltratărilor şi torturilor comparabile cu cele descrise în pătimirea lui Cristos. De aceea, tradiţia a identificat acest om maltratat cu Isus şi această pânză de in cu giulgiul folosit pentru acoperirea trupului lui Isus în mormânt.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, diaconul Joachim Huneke a afirmat că, probabil, este vocea lui Dumnezeu cea care i-a şoptit că alţii ar avea mai mare nevoie decât el de această imagine sacră, şi cei prezenţi au avut ocazia de a auzi câteva date esenţiale despre Giulgiu. Liturghia s-a încheiat cu frumoasele cuvinte de mulţumire ale PS Petru Gherghel şi cu binecuvântarea finală. Copia Giulgiului va rămâne în Catedrală până în ziua Rusaliilor, după care va fi păstrată în aula sinodală de la subsolul Catedralei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.