Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 5,43-48

„În acel timp, Isus a spus ucenicilor săi: „Aţi auzit că s-a spus: Să iubeşti pe aproapele tău şi să urăşti pe duşmanul tău. Eu însă vă spun: Iubiţi pe duşmanii voştri, rugaţi-vă pentru cei care vă prigonesc şi vă vorbesc de rău, ca să fiţi fiii Tatălui vostru din ceruri, care face să răsară soarele său peste cei buni şi peste cei răi şi să cadă ploaia peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. Căci dacă iubiţi pe cei care vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Oare nu fac aceasta şi vameşii? Şi dacă îi salutaţi numai pe fraţii voştri, ce faceţi mai mult? Oare nu fac aceasta şi păgânii? Fiţi, aşadar, desăvârşiţi, precum Tatăl vostru ceresc desăvârşit este.”

… meditat

O mamă a povestit despre un incident petrecut între copiii ei: Edi, întîiul născut avea 16 ani, iar Beatrice, 13 ani. Într-o zi pe cînd se aflau în vacanță, cei doi au ajuns să se lupte între ei pentru cel mai bun loc din care puteau să urmărească emisiunile T.V. Fiecare dorea să se așeze pe acelasi scaun extensibil și niciunul dintre ei nu voia să cedeze. Edi era așezat pe acest scaun iar Beatrice voia să-l ridice cu forța.

În acele momente scaunul s-a rotit, iar Edi s-a lovit cu mîna de perete, spărgînd geamul de cristal al ceasului pe care l-a primit la ziua lui de naștere. În acele momente toți s-au oprit, iar Edi s-a uitat cu mînie și răutate spre sora lui. „Ți se poate citi mînia și răutatea pe chipul feței”, i-a zis mama. În acele momente însă Edi s-a oprit din furia lui; a privit-o pe sora lui cu înțelegere și i-a zis: „este vina mea că nu ți-am oferit locul pe care îl doreai!” „Nu este nimic, cu ceea ce s-a întîmplat. Știu un loc unde pot să schimb geamul de la ceas și totul va fi foarte bine!

În acele momente, pacea armonia și întelegerea dintre cei doi și în întreaga familie a revenit. A doua zi după acest incident, pe cînd erau cu toții la masa, mama l-a întrebat pe Edi: „Cum de ai reușit s-o ierți pe sora ta? Ce-ai avut în inima în acele momente?”

Simțindu-se jenat, Edi a răspuns: „M-a jignit așa de tare, și mi-a spart geamul ceasului la care țineam așa de mult, încît n-am găsit nici o cale prin care s-o pot răni la fel de mult, de aceea am hotarît s-o iert!” Asta m-a surprins chiar ăi pe mine !

Pentru noi însă iertarea nu trebuie să fie o surpriză, sau o alternativă atunci cînd nu găsești nimic la îndemănă pentru ca să-ți manifești răutatea, ci un mod de viață. Iertarea adevărată izvorăște dintr-o inima plină de dragoste.

În fața acelui frate care păcătuiește, care ne rănește, care ne insultă, care ne jefuiește, care ne pălmuiește, nu putem să ne abținem și să nu spunem nimic. Gândind la rece, o spun: ce-i adevărat, e adevărat! Dar tot la rece continuu: Chiar dacă-i clar că tu ai greșit și eu am dreptate, nu invoc dreptatea, nu invoc justiția, ci mă angajez pe drumul dificil al iubirii. Iubirea nu este un schimb, nu este un raprot între două părți care își răspund cu aceeași monedă: eu te iubesc pe tine pentru că tu mă iubești pe mine. Iubirea este un paradox: tu îmi faci răul, iar eu îți doresc și mai mult binele; tu vrei să-mi distrugi viața și eu te iubesc pentru ca eu cred că ești mai important decât răul pe care tu vrei să mi-l faci mie; tu imi iei respirația și eu nu mă tem să ți-o ofer. Cam delicate cuvinte, oare chiar le putem trăi? Da, putem înfăptui astfel de fapte, Cristos ne e alături și prin exemplul său dar și prin harurile ce le revarsă necontenit asupra celor care le cer.

Pentru a ajunge stadiul desăvârșirii la care ne invită Cristos în evanghelie, trebuie să muncim mult, trebuie să murim pentru noi înșine, să ardem egoismul nostru, să renaștem asemenea păsării paradisului. Legenda ne spune că această pasăre era foarte frumoasă, dar după ce a murit s-a renăscut din propria cenușă, devenind mai frumoasă decât înainte.

Ajută-ne să te imităm prin darul iubirii, pentru ca fiecare frate al nostrum, chiar și cel dușman nouă, să devină cineva special pentru noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.