Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 9,14-15

„În acel timp, pe când Isus se afla în ţinutul Gherasenilor, au venit la el ucenicii lui Ioan Botezătorul şi l-au întrebat: Pentru ce noi şi fariseii postim deseori, iar ucenicii tăi nu postesc deloc? Isus le-a răspuns: Pot oare nuntaşii să fie trişti câtă vreme mirele este cu ei? Vor veni zile când mirele nu va mai fi în mijlocul lor şi atunci vor posti.”

… meditat

După ce Războiul Civil a sfâșiat națiunea americană, pe data de 30 aprilie 1863, Abraham Lincoln, a anunțat o zi națională de post și rugăciune. În proclamația sa, Lincoln a afirmat că: „este o datorie a întregii națiuni și-a fiecărei persoane în parte, ca să vină în fața autorității puterii lui Dumnezeu, și să-și mărturisească greșelile și păcatele cu o căință sinceră.

Războiul Civil, nu numai că a devastat teritoriile unde s-au desfășurat luptele, dar a adus și atâtea răniri spirituale națiunii noastre, care au atras pedepsa lui Dumnezeu asupra păcatelor noastre. Plini de noi înșine și de succesele dobândite, am ajuns să ne fim autosuficienți și prea mândri, ca să ne mai rugăm și să cerem ajutorul Celui ce ne-a creat. De aceea vă chem să ne smerim și să ne convertim, în acestă zi de post și rugăciune, pentru ca Dumnezeu să ne dea iertarea Lui și să ne binecuvinteze întreaga națiune.”

 

Postul nu se dorește a fi o competiție ci mai degrabă o lucrare personală, o realizare intimă care ne ajută în cele din urmă să redescoperim cine suntem și cum să ne raportăm la Dumnezeu și la aproapele. Postul și rugăciunea ne ajută să ne eliberăm sufletul de lipsuri, de păcăte și să ne întărim spiritul nostru în lupta cu Cel Rău, pentru a ne putea bucura de prezența lui Isus în viața noastră. Bucuria creștinului rezultă din al avea pe Cristos în inimă și din ai împlini voința care se rezumă la PORUNCA IUBIRII.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Postești? Dovedește-mi asta prin lucrările tale. Dacă vezi un om sărman, fieți mila de el și ajută-l. Dacă vezi că un prieten este lăudat, nu-l invidia. Nu posti doar cu gura, ci și cu ochii și urechile și picioarele și mâinile și cu toate mădularele trupului tău. Postește cu mâinile, lepădându-te de lăcomie. Postește cu picioarele, încetând să mai alergi după păcate. Postește cu ochii, disciplinându-i pe aceștia să nu mai privească la ceea ce este păcătos. Postește cu urechea, ne mai ascultând vorbele deșarte și bârfele. Postește cu gura ne mai vorbind cuvinte netrebnice și critici nedrepte. Pentru că ce vom folosi dacă ne abținem de la păsări și pește, dar ne mușcăm și devorăm semenii?”

Dumnezeule preabun; ajută-mă să mă rog cerându-mi iertare, pentru ca prin pocăință și credință să pot primi iarăși binecuvântarea Ta. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.