Cuvântul Domnului

…ascultat

Mt 18,12-14

„În acel timp, Isus le-a spus apostolilor săi: Ce părere aveţi? Dacă un om are o sută de oi şi se rătăceşte una dintre ele, oare nu le lasă pe cele nouăzeci şi nouă pe munte şi se duce să o caute pe cea rătăcită? Si, dacă ajunge să o găsească, adevăr vă spun că se bucură pentru ea mai mult decât pentru cele nouăzeci şi nouă care nu se rătăciseră. Tot aşa Tatăl vostru care este în ceruri nu vrea să piardă pe nici unul dintre aceştia mai mici.

…meditat

Prin această frumoasă imagine, parabola de azi scoate în evidenţă preocuparea Domnului pentru cei care s-au pierdut.

Dumnezeu este comparat cu păstorul cel bun căruia oiţa rătăcită îi este atât de dragă încât uită de celelalte nouăzeci şi nouă.

De câte ori nu am auzit şi nu am văzut reprezentată această parabolă? Probabil că de multe ori nici nu am aprobat acea grijă faţă de una singură, care atrage după sine excluderea celorlalte nouăzeci şi nouă. Într-adevăr, comportamentul personajelor din parabole pare de multe ori neobişnuit şi paradoxal. Dar adevăratul mesaj este cel al exclusivităţii atenţiei şi iubirii totale a lui Dumnezeu, pentru fiecare dintre noi şi pentru toţi împreună în acelaşi timp.
Isus este un păstor excepţional; pentru el, o oaie dintr-o sută nu echivalează cu a suta parte din turmă, ci cântăreşte cât toate celelalte nouăzeci şi nouă la un loc: aceasta este logica lui Dumnezeu. Profeţii intuiseră deja aceasta când vorbeau despre Dumnezeu ca păstor. În mod aparte, în cartea profetului Ezechiel (34, 16) se spune: “Pe cea pierdută o voi căuta, pe cea rătăcită o voi aduce înapoi, pe cea slăbită o voi întări”. În profilul Bunului Păstor se întâlnesc două caracteristici absolut inedite: Isus nu spune doar că păstorului cel bun îi este milă de oaia rătăcită, ci că se preocupă de ea cu preferinţă faţă de celelalte, în timp ce în profetul Ezechiel, păstorul nu se preocupă doar de cea rătăcită, rănită sau bolnavă, ci şi de “cea grasă şi de cea puternică”. În plus – iar acesta este cea de a doua caracteristică originală – Isus vorbeşte de Păstorul cel Bun care “îşi dă viaţa” pentru oile sale. Niciuna dintre profeţiile mesianice nu ajunsese până la acest punct. De Crăciun, Isus vine ca milelul sacrificat: din iubire pentru turma sa, Păstorul va deveni mielul sacrificat.

Dumnezeule iubitor, ocroteşte-mă cu iubirea ta. Nu permite celorlalţi să mă privească cu ostilitate. Nu permite ca negativismul celorlalţi să-mi influenţeze viaţa. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.