La data de 19 mai 2013, ziua când Biserica a celebrat sărbătoarea Rusaliilor, comunitatea Parohiei Adormirea Maicii Domnului Iaşi s-a bucurat celebrarea Sacramentului Sfântului Mir. Duhul Sfânt s-a coborât peste 138 de copii şi tineri care au primit acest sacrament . Evenimentul s-a celebrat în cadrul liturghiei de la ora 11.00, liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. A fost prezent şi  PS Aurel Percă, cel care a administrat sacramentul mirului împreună cu episcopul diecezan. Au fost prezenţi preoţii parohiei şi alţi invitaţi.

 

Într-un astfel de moment, catedrala a fost inundată de lumină şi culoare, fiind împodobită în aşa fel încât cei miruiţi să conştientizeze că iau parte la o reînnoire a Rusaliilor de acum 2000 de ani. Culoarea predominantă a catedralei a fost culoarea roşie, semn că pecetea Duhului Sfânt  se dovedeşte a fi plină de putere asemenea limbilor de foc de pe capetele apostolilor. Aranjamentul bisericii a dat de înţeles că este ca un al doilea cenacol.

În cadrul liturghiei, trei tineri candidaţi, Matei Păuleţ, Carmil Chelaru şi Ana Maria Lazăr au contribuit prin citirea lecturilor şi cântarea Psalmului.

PS Aurel Percă le-a vorbit la predică despre cele şapte daruri ale Duhului Sfânt, adresându-le diverse întrebări pe tema sacramentului ce urmau să-l primească. Copiii şi tinerii au răspuns corect, dovadă că au fost prezenţi la şedinţele de pregătire, fiind instruiţi câteva luni pentru primirea Duhului Sfânt. A urmat momentul principal al sărbătorii, când cei doi episcopi au coborât de la altar în mijlocul lor pentru a-i unge cu sfânta crismă şi pentru a le oferi „pecetea Duhului Sfânt”. S-au văzut emoţiile nu numai pe chipul candidaţilor la Mir, dar şi în ochii naşilor şi, mai ales, a părinţilor, care au văzut în copiilor lor concretizarea muncii lor în credinţă. Iar prin primirea Duhului Sfânt, cei miruiţi şi-au luat angajamentul, aşa cum au promis la sfârşitul liturghiei, „să devină fiinţe pline de Dumnezeu, ostaşi ai lui Cristos şi creştini maturi în credinţă.”

Acest lucru i-a îndemnat şi Preasfinţitul Petru Gherghel la sfârşitul liturghiei încurajându-i să mărturisească celor din jur bucuria trăită astăzi şi să nu uite că flacăra lumânărilor pe care le-au purtat în mâni trebuie să fie aprinsă mereu în viaţa lor. În acelaşi timp o tânără, Felicia Farcaş, a ţinut să mulţumească părinţilor, naşilor şi prietenilor pentru că le-au fost alături, neuitând şi de cei care s-au ocupat de instruirea lor, părintele paroh Iosif Dorcu, părintele vicar Petru Dorcu, precum şi catehiştilor Teodora Pantazi, Lăcrămioara Boroş, Magda Ciuc, fratele Daniel Ciobanu şi seminaristul Cosmin Croitoru.

Aşadar, biserica împodobită de sărbătoare, solemnitatea cântărilor, ţinuta candidaţilor la Mir, bucuria părinţilor şi naşilor, vremea frumoasă, toate împreună au făcut ca această zi să fie cu adevărat o zi de neuitat din viaţa lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.