ziua mondiala a tineretuluiDuminică, 1 aprilie 2012, Biserica Romano – Catolică celebrează Duminica Floriilor, o zi care ne aminteşte de intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim înainte de pătimirea şi moartea sa. Dar în aceeaşi zi, începând cu anul 1986, se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului. Astfel, tinerii din Iaşi sunt aşteptaţi să participe la ora 17.00 la o sfântă Liturghie specială, prezidată de Ps. Petru Gherghel, Episcopul Diecezei de Iaşi. Această sfântă Liturghie se va celebra în Catedrala „Sf. Fecioară Maria, Regină”.

 

Începuturile  Zilei Mondiale a Tineretului trebuiesc căutate în luna aprilie a anului 1984, atunci când papa Ioan Paul al II-lea, un papă al tinerilor, s-a întâlnit cu tinerii sosiţi la Roma cu ocazia Anului Sfânt. Un an mai târziu, în luna martie a anului 1985, s-a întâlnit din nou cu tinerii cu ocazia Anului Internaţional al Tineretului, manifestând atunci dorinţa ca tinerii să se întâlnească în fiecare an într-o sărbătoare a lor. Astfel, în anul 1986 a avut loc prima Zi Mondială a Tineretului, în Duminica Floriilor.

La încheierea celebrării sfintei Liturghii din această sărbătoarea, papa spunea: „Ziua Tineretului înseamnă tocmai acest lucru: a merge în întâmpinarea lui Dumnezeu, care a intrat în istoria omului prin misterul pascal al lui Isus Cristos. A intrat în mod ireversibil. El doreşte să vă întâlnească mai întâi pe voi: tinerii. Fiecăruia doreşte să spună: «Urmează-mă! Eu sunt calea, adevărul şi viaţa»”. Astfel s-a născut tradiţia Zilelor Mondiale a Tineretului celebrate în Duminica Floriilor, la nivel local, în dieceze şi parohii.

 

În toate parohiile Diecezei noastre se vor organiza în această zi momente speciale pentru tineri (procesiuni, liturghii, momente de rugăciune etc).

Cu această ocazie, Ps. Petru Gherghel a trimis şi o invitaţie tinerilor din Dieceză: „În Duminica Floriilor, întâlnindu-l pe Isus care intră în Ierusalim, vă invit, dragi tineri, să-l însoţiţi, nu numai cu ramuri în mâini şi cu cântecul Osana, ca odinioară copiii şi tinerii din Ierusalim, ci mai mult, cu florile iubirii voastre adunate în inimă.

Florile şi ramurile pe care le veţi purta în mâini şi procesiunea la care veţi participa să fie dovada bucuriei sufleteşti care vă va însoţi, mergând cu el mai departe.

Cu această iubire, îi veţi putea sta alături pe drumul spre înviere şi, atunci când alţii îl vor uita, îl batjocori şi îl vor răstigni, voi îi veţi alina suferinţele şi-i îi veţi produce mare mângâiere şi bucurie.

Sunt fericit să ştiu că voi, nu numai în ziua de Florii vă veţi manifesta iubirea şi credinţa voastră, nu numai în Săptămâna Sfântă sau la Înviere, ci mereu în viaţa voastră, ca apoi să arătaţi această bucurie în Domnul, când veţi participa la Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic, care se va desfăşura la Iaşi în ultima săptămână din luna iulie (25-29 iulie).

Crucea sfântă, care îi însoţeşte pe tinerii din România pe drumul lor de credinţă şi iubire, vă aşteaptă în catedrala noastră, iar Cristos, care a ales-o ca tron al victoriei sale, vă va umple inima de bucurie în misiunea voastră de a aduce în lume mai multă speranţă, mai multă fericire.

Vă salut cu drag împreună cu Preasfinţitul Aurel, cu asistentul general al tinerilor, pr. Felix, şi cu toţi preoţii care vă iubesc şi vă invităm cu căldură să-i staţi alături lui Isus, şi la Florii, şi la Paşti, şi să-l faceţi cunoscut tuturor prietenilor voştri din dieceză şi din ţară”.

 

În Iaşi tinerii vor porni în procesiune de la parohiile de care aparţin spre Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, acolo unde vor fi întâmpinaţi de către Ps. Petru Gherghel, care va prezida la ora 17.00 sfântă Liturghie.

Vă aşteptăm în jurul lui Isus şi a Păstorului Diecezei noastre!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.