concertul de craciun juvenes ecclesiaeÎn fiecare an în pragul sărbătorilor prilejuite de naşterea Pruncului Isus corul Juvenes Ecclesiae al Catedralei Romano-Catolice din Iaşi bucură inimile a mii de creştini prin tradiţionalul Concert de Crăciun.

De la an la an Catedrala devine din ce în ce mai neîncăpătoare de suflete însetate de magia colindelor. Tot mai mulţi creştini, aflând de acest moment, se opresc din activităţile cotidiene şi umplu Catedrala Catolică Sf. Maria Regină din Iaşi. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în acest an  în seara de 11 decembrie.

Cu un repertoriu diversificat şi cu o dorinţă înflăcărată de a transmite mesajul apropiatei naşteri lui Cristos la cât mai mulţi oameni, Tinerii Bisericii au realizat o seară specială.

Şi totuşi, cine sunt aceşti tineri? Care este scopul lor? Ce rol ocupa în viaţa Bisericii Catolice din Iaşi? Cine sunt persoanele speciale din spatele lor?

Sunt câteva întrebări pe care, dacă vi le-aţi pus, voi încerca să răspund într-un mod personal ca şi membru în acest cor.

Martin Luther spunea că ”Muzica nu este invenţia noastră, este un dar din partea lui Dumnezeu”. Aceşti tineri nu au o pregatire muzicală specială. Unii sunt elevi, alţii sunt studenţi, unii poate chiar colegii noştri de muncă. Însă toţi găsesc timp pentru a se întâlni câteva ore pe săptămână pentru a hrani o părticică din suflet, alimentând-o cu muzică.

Unul din marii sfinţi ai Bisericii, şi anume sf. Ignaţiu de Loyola, constituind ordinul Iezuiţilor, şi-a ales următoarea  deviză: ”Omnia ad maiorem Dei Gloriam – Toate spre mai marea slavă a lui Dumnezeu”. Acesta este şi scopul acestor tineri. Doresc să-l preamărească pe Dumnezeu prin cântec. Doresc să aducă zâmbet pe chipurile oamenilor, să-i aline pe cei descurajaţi şi să-i interiorizeze pe cei meditativi. Toate acestea prin puterea cântecului sacru.

Rolul acestor tineri în Biserica Catolică din Iaşi este acela de a fi persoane active în viaţa liturgică. Animând sfânta liturghie a tinerilor din fiecare duminică de la ora 16.00, nu fac altceva decât să ofere un mijloc de interiorizare pentru o comuniune intimă cu Dumnezeu. Cântând la concerte nu fac altceva decât să (…) ofere un suflet Universului, aripi minţii, zbor imaginaţiei şi viaţă spirituală oricui (Platon). Participând activ, este modul lor de a îndeplini preoţia comună la care au fost chemaţi de Cristos.

Însă în spatele Corului Juvenes Ecclesiae se regăsesc persoane deosebite fără de care esenţa nu ar mai fi aceiaşi.

În primul rând dirijorul Maximilan Husaru, care înzestrat cu foarte multă răbdare, de fiecare dată surprinde cu profesionalismul său, cu plăcutul mod de abordare şi încrederea inspirată coriştilor.

Părintele paroh Iosif Dorcu, o persoana deosebită care de fiecare dată susţine şi încurajează iniţiativele frumoase.

Părintele vicar Vasile Petrişor, persoana care este alături permanent de corişti, oferind un zâmbet gratuit, un sfat prietenesc şi câte ceva dulce la repetiţii.

Toate acestea însumate redau esenţa acestui cor.

În final aş dori să redau câteva impresii primite din partea câtorva oameni care au participat la acest concert:

”Sunteţi extraordinari! Deşi sunt ortodox mi-a făcut o reală plăcere să răspund invitaţiei unui prieten de a participa la acest concert. Nu credeam ca la catolici un concert de Crăciun poate fi atât de entuziasmant, atât de profund. La anul voi aduce toţi vecinii la concert” (Silviu, inginer)

”Aştept cu nerăbdare fiecare concert al Corului Juvenes Ecclesiae şi, la fel cum mă aşteptam, în acest an am plecat iarăşi încărcat pozitiv. De acum simt altfel bucuria Crăciunului”. (Adrian, student)

”A fost de vis, într-adevăr sunteţi nişte mesageri ai Naşterii lui Cristos. Vă mulţumim pentru momentele speciale oferite în această seară”. (Diana, studentă)

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.