În fiecare an, în ultima duminică înainte de Rusalii, se celebrează Ziua Comunicaţiilor Sociale. Cu această ocazie Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a transmis un mesaj intitulat „Adevăr, vestire şi autenticitate de viaţă în era digitală”,

vorbind, în special, despre răspândirea internetului şi despre responsabilitatea ca Biserica să profite de acest mijloc pentru a face cunoscut mesajul ei. Sfântul Părinte vorbeşte despre internet ca despre un nou continent în care Biserica trebuie să fie prezentă pentru a-i întâlni, prin intermediul lui, pe oameni şi a le transmite astfel vestea cea bună a Evangheliei.

 

În luna noiembrie a anului 2010 a fost lansat sit-ul Parohiei noastre, www.amdis.ro. În aceast timp, sit-ul a adunat aproximativ 40000 de vizitatori şi au fost vizualizate paginile sale de peste 300000 de ori. Astăzi, de Ziua Comunicaţiilor Sociale şi de Ziua Presei în Dieceza de Iaşi, dorim să le mulţumim tuturor acelora care vizitează acest sit şi sunt aproape de dânsul. Mass-media sunt într-adevăr un dar de care putem profita nu doar pentru a potoli setea noastră de informaţie, ci şi pentru a creşte în cunoaşterea lui Dumnezeu şi a înainta în urmarea lui Cristos.

 

Din păcate, alături de numeroasele avantaje pe care le prezintă aceste mijloace, există şi multe riscuri la care ele ne predispun. Este adevărat, trăim o epocă în care lumea este avidă de informaţie, iar mass-media are grijă să-i alimenteze continuu această sete, stimulându-i curiozitatea, o curiozitate de multe ori sterilă, daca nu chiar malefică. Într-o formă sau alta, mass-media este omniprezentă în societate întinzându-şi influenţa direct sau indirect asupra tuturor. Omul modern, omul de masă, este supus unui bombardament continuu de informaţii, care-l depersonalizează, îl face să-şi piardă conştiinţa de sine. Mass-media ajunge astfel sa impună valori şi comportamente. În aceste condiţii, s-a remarcat că mass-media reprezintă o putere în stat. Ea nu este însă o putere în sine, ci o putere în mâna cuiva. Atâta timp cât cei ce deţin această putere sunt de buna credinţă, urmărind dezvoltarea personalităţii umane, educarea în spiritul valorilor autentice şi apropierea omului de Dumnezeu, totul este în regulă.

Având în vedere aceste riscuri pe care le prezintă mass-media, unii s-au grăbit să spună că ele reprezintă un instrument al diavolului. Însă, ele nu sunt decât instrumente ale omului care pot să ne apropie, într-o măsură mai mică sau mai mare, fie de Dumnezeu fie de diavol. Depinde de noi cum le folosim…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.