Entuziasm, bucure, cântare, credinţă, rugăciune… Acestea au fost cuvintele care definesc cel mai bine manifestarea care a avut loc la Iaşi, în Duminica Floriilor, zi în care se celebrează şi Ziua Mondială a Tineretului.

După sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de Ep. Petru Gherghel şi transmisă în direct pe TVR 3 şi TVR Iaşi, la ora 17.00, printr-o Liturghie solemnă, s-a marcat Ziua Tineretului, care s-a născut dintr-o intuiţie a papei Ioan Paul al II-lea din anul 1984. Atunci sfântul Părinte i-a invitat pe tinerii din întreaga lume să-şi manifeste în această zi credinţa şi adeziunea lor la Cristos.

La Iaşi, acest lucru s-a făcut într-un mod care a atras privirile şi admiraţia celor din jur, care poate nici nu ştiau nimic despre această fericită asociere din biserica catolică.

Astfel, tinerii din parohiile vecine (Parohia „Sfântul Anton” şi Parohia „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Iaşi; Parohia Tomeşti; Parohia Dancu şi Parohia Valea Lupului), au venit în procesiune spre catedrală, împreună cu preoţii lor, cu steaguri şi cu ramuri în mâini, intonând cântece sau rugându-se.

PS Gherghel i-a întâmpinat la intrarea în catedrală. Aici s-a proclamată Evanghelia zilei, au fost binecuvântate ramurile şi apoi s-a pornit în procesiune spre altar.

După citirea Patimii a urmat predica ţinută de pr. Iosif Dorcu. Sfinţia sa i-a îndemnat pe cei prezenţi să se umple de bucurie şi să strige: Osana! Fiului lui David! Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului! Osana întru cei de sus! În acelaşi timp, părintele i-a sensibilizat pe tineri cu privire la contrastul prezent în Evanghelie (cei care cântau Osana, peste câteva zile strigau Răstigneşte-l) care poate deveni un contrast prezent şi în viaţa lor (în Biserică poţi striga Osana, iar când ieşi din Biserică, îmbrăţişând o viaţă păcătoasă, strigi Răstigneşte-l).

După rostirea intenţiilor de la rugăciunea credincioşilor, tinerii au prezentat la Ofertoriu mai multe daruri.

La finalul celebrării liturgice PS Petru Gherghel i-a încurajat pe tinerii prezenţi şi i-a îndemnat să se încreadă în Cristos, căci la el vor găsi răspuns la toate întrebările şi frământările lor; „El nu ne ia nimic, dar ne dă totul”,spunea excelenţa sa.

Sfânta Liturghie a fost animată de corul de tineri al catedralei, „Juvenes Ecclesiae”.

Cu siguranţă, tinerii prezenţi aseară în Catedrală au plecat la casele lor cu bucuria în suflet că au putut participa la acest moment edificator şi cu speranţa că vor reuşi să rămână cât mai coerenţi în trăirea apartenenţei lor la Cristos.

 

Pentru mai multe fotografii de la eveniment, vizitaţi Album foto…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.