Astăzi este 8 martie, o zi deosebită în care copiii îşi îndreaptă gândul, rugăciunea şi afecţiunea către mamele lor, soţii îşi arată preţuirea şi dragostea faţă de soţiile lor, iar tinerii oferă atenţia lor delicată colegelor, prietenelor sau logodnicelor lor. Toate acestea se întâmplă de 8 Martie pentru că în această zi se celebrează Ziua Internaţională a femeii.

Este drept, această zi, aşa cum arată ea astăzi, poate părea un pic deplasată (mă refer, mai ales, la tot ce înseamnă comercializarea acestei sărbători). Dar, pe de altă parte, cred totuşi că toate tradiţiile şi obiceiurile care s-au ţesut în jurul acestei sărbători reprezintă un mod de a recupera ceva din ceea ce nu i s-a recunoscut femeii în decursul secolelor (demnitatea umană, egalitatea ei cu bărbatul şi multe alte drepturi care i-au fost recunoscute abia în secolul XX). Nu întâmplător, această zi a apărut în istorie ca un strigăt insistent din partea femeii de a avea parte de acele drepturi care nu îi erau recunoscute.

 

Practic, originile acestei zile trebuiesc căutate în zorii secolului al XX-lea, atunci când destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. În acest context au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas.
Prima Zi a Femeilor a fost total diferită, din punct de vedere al manifestării, de cele care se celebrează în zilele noastre. Ea a avut loc în ultima săptămâna a lunii februarie din anul 1908, atunci când s-au înregistrat demonstraţii ample prin care se cerea dreptul de vot, precum şi drepturi politice şi economice pentru femei. În anul următor, peste două mii de persoane au luat parte la adunarea de Ziua Femeilor care a avut loc în Manhattan. De această dată, femeile care lucrau în domeniul confecţiilor au intrat în grevă generală. 30.000 de mii de confecţionere de cămăşi au stat în frigul iernii timp de 13 săptămâni pentru a fi plătite mai bine şi pentru condiţii mai bune de muncă. Din acel an, aproape în fiecare an în jurul aceleiaşi date (începutul lunii martie) au avut loc manifestări prin care se cereau diferite drepturi pentru femei.

Totuşi, chiar dacă femeile din toate ţările civilizate sărbătoreau într-un fel sau altul această zi, Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai târziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

Dincolo de motivele care au dus la apariţia ei, ziua de 8 Martie rămâne o zi în care ne putem arăta recunoştinţa, în primul rând, faţă de mamele noastre prin intermediul cărora am primit, din partea lui Dumnezeu, cel mai de preţ dar: darul vieţii. Nu putem uita că şi Fiul lui Dumnezeu a venit la noi printr-o femeie, prin Maria, Mama Domnului. O rugăm pe ea astăzi să mijlocească de la Fiul ei haruri pentru mamele noastre şi să le răsplătească pentru tot binele pe care ni l-au făcut!

Fie ca această zi de 8 Martie să le amintească tuturor mamelor de datoria pe care o au faţă de viaţa copiilor lor, să-i apropie pe soţi mai mult unii de alţii, iar pe tineri să-i sensibilizeze cu privire la valoarea iubirii curate pe care sunt chemaţi să o trăiască în relaţiile lor!

LA MULŢI ANI, MAMĂ! LA MULŢI ANI, FEMEIE! FII CEEA CE AI FOST CHEMATĂ SĂ FII!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.