Vineri, 10 decembrie 2010, s-au împlinit 59 de ani de la moartea martirică a episcopului de Iaşi, dr. Anton Durcovici. În Catedrala din Iaşi acest moment a fost marcat printr-o Liturghie specială celebrată de Excelenţa sa, Ep. Petru Gherghel.

Încă de la începutul sfintei Liturghii, credincioşii au fost invitaţi să se unească în rugăciune pentru ca vrednicul episcop Anton Durcovici să primească recunoaşterea oficială a martiriului său din partea Bisericii.

La predică, PS Petru Gherghel a evocat figura episcopului martir care şi-a condus turma încredinţată prin fermitatea credinţei sale. Excelenţa sa a vorbit şi despre pietatea extraordinară ce îl caracteriza pe episcopul Durcovici, despre disciplina vieţii sale şi despre atitudinea pe care a luat-o faţă de greşelile sistemului comunist, motiv pentru care a şi fost arestat.

 

La finalul sfintei Liturghii, având în vedere devoţiunea deosebită pe care episcopul Anton Durcovici o avea faţă de Maica Domnului, căreia el i-a consacrat întreaga Dieceză de Iaşi, credincioşii au intonat două cântări mariane (Angelus şi Toată frumoasă eşti Marie), în timp ce PS Petru a stropit cu apă sfinţită placa memorială din Catedrală, dedicată episcopului martir Anton Durcovici.

Atotputernice Dumnezeule, în providenţa ta sfântă, tu l-ai chemat pe vrednicul Anton Durcovici să fie slujitorul altarului tău şi i-ai dăruit harul să conducă cu prudenţă şi prin exemplu de viaţă sfântă pe mulţi seminarişti la preoţie, iar ca episcop de Iaşi, să-şi întărească turma în anii grei ai prigoanei prin fermitatea credinţei sale. Tu l-ai ales să fie un păstor, care să-şi dea viaţa pentru oile sale. Te rugăm, prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria, căreia el i-a consacrat întreaga dieceză, fă ca sfinţenia vieţii şi tăria martiriului său să strălucească mereu înaintea noastră în Biserică, pentru ca el să fie cât mai curând beatificat, spre cinstirea Bisericii întregi şi spre binecuvântarea poporului român. Prin Cristos Domnul Nostru. Amin.

 

{gallery}phocagallery/durcovici{/gallery}

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.