Trăim săptămâna aceasta la Iaşi momente cu adevărat binecuvântate, momente de har, de înălţare sufletească, momente chiar istorice, prilejuite de prezenţa icoanei Maicii Domnului de la Cacica în Catedrala noastră. Fiecare credincios are posibilitatea să vină în Catedrală, în faţa Mariei, pentru a dresa propria rugăciune, propriul Ave Maria, Ave Maria al familiei, Ave Maria al comunităţii, Ave Maria al diecezei şi al lumii întregi.

Ave Maria, cuvintele pe care îngerul Gabriel le-a adresat Mariei la Buna Vestire, au devenit, aşadar, şi cuvintele noastre, cuvintele cu care ne adresăm ei de multe ori în fiecare zi, atunci când recităm rugăciunea Bucură-te Marie; sunt cuvintele de care s-au îndrăgostit sfinţii; sunt cuvintele care aduc atâta mângâiere şi alinare bolnavilor şi bătrânilor care recită multe rozarii în fiecare zi…

Dar Ave Maria, sunt şi cuvintele care i-au fascinat pe mulţi artişti, pe mulţi muzicieni, inspirându-i să creeze adevărate capodopere. Este impresionant când te gândeşti că aproape toţi marii artişti au simţit parcă spontan dorinţa de a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat asupra lor prin intermediul acestor creaţii artistice, şi deopotrivă rugăciuni, care poartă acelaşi nume: Ave Maria. Există zeci de autori care ne-au lăsat astfel de creaţii. Amintesc doar o parte dintre ei: Johann Sebastian Bach, Mozart, Giuseppe Verdi, Shubert, Rossini, Perosi şi mulţi alţii.

Joi seara, începând cu ora 17.00, tinerii de la cele trei parohii din Iaşi (Parohia Sf. Anton, Parohia Sf. Tereza şi Parohia Catedralei) ne-au ajutat, prin intermediul muzicii, să adresăm Mamei noastre cereşti un Ave Maria special, un Ave Maria armonic, care ne-a făcut să ascultăm ecouri ale cântărilor pe care îngerii le intonează în ceruri, în faţa tronului lui Dumnezeu.

Acest moment de rugăciune inedit a fost deschis de tinerii din Parohia Sfântul Anton de Padova care au interpretat trei cântece: Ave Maria, Verbum Panis, de Mitte Balduzzi, Ave Maria de Marco Frisina, Sancta Maria de Jeoseph Schweitzer.

A urmat corul de tineri de la Parohia Sf. Tereza a Pruncului Isus care a interpretat patru melodii: Îngerii cerului, Ave Maria de Jacob Arcadelt, Ave Maria de Frantz Shubert şi Ave Maria de Frantz Liszt.

Recitalul Ave Maria sau, deopotrivă, momentul de rugăciune marian, a fost încheiat de Corul de tineri al Catedralei, Juvenes Ecclesiae, care a interpretat cinci melodii: Ave Maria de Cacini, Ave Maria de Lambilote, Ave Maria de Adrian Irinel Aciobăniţei, Magnificat de Marco Frisina şi Ave Maria de Thomas Luis de Victoria.

Recitalul a fost îmbinat şi de câteva momente poetice. Părintele paroh, Iosif Dorcu, a arătat că şi maeştrii cuvântului, poeţii, au fost fascinaţi de frumuseţea Mariei, lăsându-ne versuri emoţionante. Părintele a recitat mai multe versuri luate din poeţi cu renume cum ar fi Mihai Eminescu, George Coşbuc, Ana Blandiana.

La sfârşitul programului, PS Petru Gherghel le-a mulţumit tuturor acelora care au făcut posibil acest moment profund de comuniune între noi şi cu Dumnezeu.

Le mulţumim şi noi tinerilor pentru acest moment. Dumnezeu să-i răsplătească pentru binele pe care ni-l fac prin cântul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.